Regeringen beställer vätgasstrategi

Vätgas Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att ta fram en nationell vätgasstrategi. Uppdraget kom knappt två veckor efter det att regeringen fått ta emot en vätgasstrategi, från Fossilfritt Sverige.

Regeringen beställer vätgasstrategi
Tankning av vätgasbil. Foto: Adobe Stock

Energimyndigheten har fått i uppdrag att ta fram ett förslag till en övergripande strategi för vätgas. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande. Strategin ska också innehålla åtgärdsförslag. Målet är att underlätta omställningen till fossilfrihet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi ska öka den inhemska produktionen och ta tillvara vätgasens möjligheter för energilagring, gröna transporter och fossilfri stålproduktion, säger energiminister Anders Ygeman i ett pressmeddelande.

Transporter ett område för vätgasstrategin

Enligt regeringen kan vätgasens betydelse öka bland annat vad gäller bränsleceller i fordon. Vad det innebär återstår att se. I dagsläget är det ytterst få fordon i Sverige som drivs med vätgas.

Energimyndigheten ska, enligt uppdraget, analysera och kvantifiera potentialen för ökad produktion, lagring, transport och användning av vätgas, elektrobränslen och ammoniak i olika sekter i Sverige. Myndigheten ska också se om det finns möjligheter att samarbeta med andra länder och aktörer i Europa, skriver regeringen.

”Redo att göra allt”

Fossilfritt Sveriges vätgasstrategi, framtagen av ett 30-tal organisationer och företag, överlämnades som sagt för två veckor sedan till regeringen. Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund antydde då att en nationell strategi var på väg, och att frågan anses viktig.

– Vi är redo att göra allt som krävs för att bereda vägen för att vätgas, sade han vid överlämnandet.

Energimyndigheten ska vara klar med uppdraget senast 31 juli i år.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.