Sverige behöver tydliga vätgassatsningar och en strategi för ett förnybart energisystem. Det menar Centerpartiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin.
– Vätgas är en brygga på många sätt. Du har lagringsmöjligheter och kan använda det i alla sektorer. Det kan inte lösa allt, men det är en viktig bricka och pusselbit i det framtida energisystemet, en pusselbit som är helt nödvändig, säger Rickard Nordin till Miljö & Utveckling.
Vätgassatsningar återkommande på agendan
Det är inte första gången vätgas är uppe på den politiska agendan, bland annat har Moderaterna tidigare efterfrågat satsningar inom området. Men det har gått trögt för tekniken, som i EU kopplas samman med fossila energikällor och i Sverige kanske mest förknippas med jättesatsningen Hybrit och dess fossilfria stål.
Vätgas kan framställas från vanligt vatten med hjälp av el, till exempel från sol- och vindkraft.
Flera demonstationsprojekt
Ett flertal demonstrationsanläggningar finns runt om i landet, och Miljö & Utveckling har tidigare rapporterat om bland annat Mariestads vätgasmack, satsning på småskalig vätgas i Norrland, ett vätgasdrivet kryssningsfartyg och inte minst försöken att göra Kinnekullebanan och Inlandsbanan fossilfria med hjälp av vätgas.
Därutöver har vätgas funnits med som alternativ vid energilagring i bostadshus, med mera.
Svårt med lönsamheten
Men genombrottet verkar dröja, något som bland annat hänger ihop med kostnaderna. Det är svårt att få lönsamhet utan bidrag. Men Rickard Nordin anser att det kan bli ännu dyrare att vänta och se om någon annan drar utvecklingslasset.
– Det betyder ju också att någon annan kommer att kunna dra fördel av att vara pionjärer. Vi har fantastiska företag, som Powercell, i Sverige. Om vi vill vara ledande kommer det att gynna våra företag och vår omställning. Alla tekniker är dyra i början, men priset förväntas sjunka både på förnybar energi och elektrolysörer. Att hjälpa till på traven kommer att vara en vinst i längden för Sverige, säger han.
EU-pengar ett motiv
Han framhåller också EU:s vätgassatsningar.
– Det kommer väldigt stora satsningar från EU på det här. Det är dumt om inte vi är med och plockar hem de pengarna. Annars kommer någon annan att göra det, och då är det de som får de nya företagen och den nya tekniken.
Varifrån ska elen hämtas?
– Här är fördelen att du kan nyttja elen när det blåser mycket eller solen lyser. Vätgasproduktion behöver inte gå 24-7. Man kan vända på synen, och tänka mer på vad man kan göra när man har för mycket el, inte om man har för lite el.
Hur ser du på Fossilfritt Sveriges vätgasförslag som kommer senare idag? Är ni öppna för att plocka in deras tankar i ert förslag?
– Ja, absolut!
Fakta
Detta är Centerpartiets vätgasförslag