Vattenfall och Preem undersöker vätgassatsning

Vätgas En satsning på storskalig vätgasproduktion kan bli verklighet i Lysekil. Det är Vattenfall och Preem som gör gemensam sak och utreder möjligheterna. Miljö & Utveckling har pratat med Preem om planerna.

Vattenfall och Preem undersöker vätgassatsning
Foto: Preem

Preem behöver vätgas till sin satsning på biodrivmedel. Vätgas kan tillverkas med hjälp av förnybar energi och vatten. Nu utreder bolaget om detta går att genomföra på plats vid raffinaderiet i Lysekil.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?
Peter Abrahamsson. Foto: Preem

– En satsning på fossilfri vätgas skulle kunna skapa möjligheter för ökad biodrivmedelsproduktion samtidigt som vi minskar utsläppen vid våra raffinaderier, säger Peter Abrahamsson, Chef Hållbar Utveckling på Preem, i ett pressmeddelande.

Studien ska vara klar till sommaren, och det är en lång rad frågor som ska besvaras. Det finns inte heller några beslut kring hur en eventuell investering skulle se ut eller fördelas mellan de båda bolagen.

Preems satsning i sin linda

Dani Backteg. Foto: Preem

Även Preems satsning på biodrivmedel är i sin linda. Bolaget har inte beslutat vilken typ av biodrivmedel som man skulle kunna tänkas satsa på. Vissa frågor har dock redan svar, till exempel varför bolaget förväntar sig att behöva vätgas.

– Vätgasen används främst för att reducera råbiooljan på syre. Men också för att rensa bort aromater, giftiga kolväten, som man inte vill ha kvar, säger Preems presschef Dani Backteg till Miljö & Utveckling.

Varifrån har ni tänkt hämta vattnet?

– Havet ligger nära till hands.

 Vilken energikälla har ni tänkt använda?

– En sådan anläggning kommer att drivas med fossilfri el från det svenska elnätet.

Är det möjligt för Preem att gå vidare med sina planer om 5 miljoner ton bioddrivmedel 2030 utan en sådan vätgasanläggning?

– Det finns flera alternativa metoder som kan komma ifråga för att få fram den vätgas som kommer att behövas för att producera de volymerna förnybara drivmedel. Just nu pågår ett strategiskt arbete på Preem för att se hur produktionen av förnybara drivmedel kan se ut 2030, säger Dani Backteg.

Anläggningen som diskuteras är på 200 till 500 MW. Men det är inte helt klart hur stor anläggning som verkligen behövs för att täcka Preems behov. Även den frågan ska besvaras i den studie som nu inletts.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.