Luftföroreningar stoppade utvisning

Juridik En man från Bangladesh, bosatt i Frankrike, skulle utvisas ur landet. Men beslutet hävdes av domstol. Ett av skälen var de stora problemen med luftföroreningar i Bangladesh, kombinerat med mannens astma. Domen, där flyktingstatus kopplas till miljöskäl, kan få genomslag i framtida processer enligt människorättsjuristen Parul Sharma.

Luftföroreningar stoppade utvisning
Luftföroreningarna i Bangladesh var ett skäl att stoppa utvisningen av en man med astma. Foto: StockAdobe

En domstol i franska Bordeaux har ogiltigförklarat ett utvisningsbeslut. Beslutet gällde en man från Bangladesh, som kom till Frankrike 2011 efter att ha förföljts i sitt hemland.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Domstolen tog med flera saker i sin bedömning. Bland annat att de mediciner som mannen använder inte finns i Bangladesh, och att den utrustning han behöver använda mot sin sömnapné bara finns att tillgå på sjukhus i det gamla hemlandet.

Luftföroreningar ett skäl för stoppad utvisning

Men även de höga halterna av luftföroreningar spelade in, enligt internationell media som rapporterat om fallet. Mannen lider av svår astma, och luften bedöms vara så dålig att den skulle utgöra en fara för hans liv.

– Såvitt jag vet är det första gången som en fransk domstol har använt miljö som ett kriterium i ett sådant här fall, säger mannens försvarsadvokat till brittiska The Guardian.

Luften så dålig att mannen kunde dö

Domstolen bedömde att det fanns en risk att utvisningen skulle leda till mannens död.

Enligt ett internationellt luftkvalitetsindex är halterna av små partiklar i landet sex gånger högre än rekommenderat av WHO. Risken att dö av astma är 15 gånger högre i Bangladesh än i Frankrike, skriver The Guardian.

Prioriterat område för klimaträttvisefrågor

Människorättsjuristen Parul Sharma har egna erfarenheter från Bangladesh. Hon berättar att landet är prioriterat område för klimaträttvisefrågor. Klimatförändringarna har lett till brist på rent vatten, vilket i sin tur påverkar bland annat sjukvården.

Parul Sharma. Foto: Mikael Sjöberg

– Det finns exempel på fall där enormt fattiga och marginaliserade har stämt sina lokala representanter (kommunpolitiken) för bristande vård på grund av vattenbristen, men inte uttalat anledningen som ju är klimatförändringarna, säger hon, och fortsätter:

– Det franska rättsfallet kommer att vara vägvisande även för lokala rättsprocesser i Bangladesh där man förhoppningsvis kan koppla fler ärenden till klimatförändringarna.

Svårt koppla flyktingstatus till klimatet

Media runt om i världen har rapporterat om fallet, ofta med hänvisning till klimatförändringarna. France24 kallade mannen för Frankrikes ”första klimatflykting”, liksom The Canadian. Men att koppla flyktingstatus till klimatförändringarna legalt är svårt.

– Vi kommer att se klimatflyktingar, det vill säga människor som flyr på grund av luft-, vatten- och markfrågor. Om sedan domstolarna är beredda på att se kopplingar till klimatförändringarna är en annan fråga, som också har sin utgång i hur lagstiftningar och grundlagar ser ut. Det vill säga om jurister ens kan påtala sådana kopplingar enligt lag, säger Parul Sharma.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.