Planetära gränsen för föroreningar fastställd – och överträdd

Forskning Mänskligheten har passerat den planetära gränsen för så kallade nya företeelser, dit bland annat mikroplast och andra föroreningar räknas. Det visar en ny studie som publiceras idag. Studien är den första som fastslår en gräns för ”nya företeelser”. Föroreningarna behöver begränsas och ekonomin bli mer cirkulär, fastslår forskarna.

Planetära gränsen för föroreningar fastställd – och överträdd
Den planetära gränsen för föroreningar är passerad, enligt en ny, vetenskaplig artikel. Foto: StockAdobe

Vetenskapen har för första gången beräknat den planetära gränsen för nya företeelser, som mikroplaster och andra föroreningar. Resultaten publiceras i dag i en studie i Environmental Science and Technology. Och de visar att gränsen redan är överträdd.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Produktionen av kemikalier har ökat 50 gånger om sedan 1950. Den förväntas trefaldigas till 2050, säger Patricia Villarubia-Gómez, Stockholm Resilience Centre, som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

– Den takt som samhället producerar och släpper nya kemikalier och andra nya företeelser i miljön ligger inte i linje med en säker framtid för mänskligheten, fortsätter hon.

Föroreningarna påverkar flera planetära gränser

Föroreningarna påverkar jorden mer än bara genom att de finns och sprids. Till exempel plast förutsätter ofta fossilolja, som ska utvinnas, vilket ger en miljöpåverkan. Enligt forskarna bakom studien är massan av plast globalt nu dubbelt så stor som den av alla levande däggdjur, och ungefär 80 procent av all plast som tillverkas blir kvar i miljön.

– Produktion, användning och avfall av plast påverkar även andra planetära gränser. Det handlar om klimatet via användning av fossila bränslen, och föroreningar både på land och i vattnet, säger Bethanie Carney-Almroth från Göteborgs universitet, en av författarna till artikeln.

Vetenskaplig modell från 2009

Modellen med planetära gränser presenterades 2009 av bland andra Johan Rockström. Den visar nio områden som är kritiska för människans förutsättningar att leva på jorden.

Mest känd bland de planetära gränserna är klimatet. Andra exempel på planetära gränser är biodiversitet och ozonlagret.

De planetära gränserna med den nya gränsen för nya företeelser (Novel Entities) införd.

Saknade tidigare gräns

Vissa av gränserna har mänskligheten redan överträtt. Men två av de utpekade områdena har helt saknat gräns och ”nya företeelser” är ett av dem. Därför, menar forskarna bakom studien, är detta ett viktigt bidrag till modellen om de planetära gränserna.

Men det handlar inte bara om en vetenskaplig modell. En av slutsatserna i studien är att den ständigt ökande produktionen och utsläppen av kemikalier innebär en risk för jorden på systemnivå. Forskarna vill därför se åtgärder för att minska både produktion och utsläpp av föroreningar. Produktion och utsläpp måste begränsas, enligt studien, och det behövs en övergång till en mer cirkulär ekonomi.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.