Tekniken, som utvecklats på Chalmers av företaget Mimbly, går ut på att en så kallad Mimbox kopplas till tvättmaskinerna. Tvättmaskinerna används som vanligt, men på köpet ger det vinster på både miljö- och energisidan.
Filtrerar bort mikroplaster
I boxen finns ett egenutvecklat, självrengörande filter som filtrerar bort minst 80 procent av alla mikroplaster, organiskt material och annan smuts. Beräkningar visar att en vanlig tvätt ger utsläpp av cirka 700 000 bitar mikroplast.
– Det är i filtret som den stora innovationen ligger. Det klarar flera tusen tvättar och kräver minimalt med underhåll, med bibehållen reningsgrad, säger Robin Griffiths, som är operativ chef på Mimbly och en av dem som utvecklat tekniken.
Efter filtrering är vattnet så rent att omkring 50 procent av tvätt- och sköljvattnet kan återanvändas.
– Boxen mäter vattenkvaliteten kontinuerligt under sköljprocesserna. När vattnet är tillräckligt rent samlas det upp i en tank för att sedan kunna återanvändas, förklarar Robin Griffiths.
Fem piloter
Tekniken är än så länge anpassad för större tvättstugor i till exempel hyreshus och bostadsrättsföreningar. Fem pilotanläggningar är för närvarande igång – tre fastighetsbolag och två städbolag.
Bland dem finns Bostadsbolaget, som är ett av Göteborgs ledande allmännyttiga bostadsföretag med över 24 000 lägenheter, som testar tekniken i en tvättstuga i stadsdelen Majviken i Majorna.
Vill minska utsläpp av klimatgaser
Projektet överensstämmer väl med företagets deltagande i Allmännyttans klimatinitiativ för att minska utsläppen av växthusgaser, menar Daniel Hernandez, energiingenjör på Bostadsbolaget. Förutom att bli helt fossilfria ska även energianvändningen minskas med 30 procent senast år 2030.
– Tekniken har fungerat bra, även om vi ännu inte fått in alla värden. Hyresgästerna tvättar som vanligt samtidigt som vattnet renas och vi spar energi. Meningen var att vi skulle köra en pilot på tre månader, men det har nu förlängts till sex månader, säger Daniel Hernandez.
Tillverkning i Mariestad
I Mimblys planer ingår att kommersialisera produkten och utöka antalet installationer under året. Tillverkningen kommer att ske i Electrolux numera nedlagda fabrik i Mariestad.
– På sikt hoppas vi även kunna lansera motsvarande produkt för vanliga konsumenter. Det finns inga tekniska hinder för en sådan lösning, säger Robin Griffiths.