Plan på HFC-förbud i kylar och frysar

EU-kommissionen planerar att förbjuda fluorerade växthusgaser i kylar och frysar från 2015. Ett formellt förslag väntas de kommande veckorna.

Enligt ett utkast till lagförslag från kommissionen ska så kallade HFC-gaser, eller fluorerade kolväten, förbjudas i kylar och frysar för hemmabruk från 2015. Förbudet ska även gälla system för luftkonditionering från 2020, skriver Euractiv. Enligt utkastet ska försäljning och import av kylar och frysar med HFC förbjudas.

Gaserna som kan vara flera tusen gånger starkare än koldioxid används bland annat för att ersätta freoner och HCFC, den sistnämnda som är på väg att fasas ut i Sverige. Målet är att förbudspaketet ska minska försäljningen av HFC-gaser med 21 procent jämfört med idag.

Debatten har gått het kring förslaget. Bland annat menar företagsgruppen The European Partnership for Energy and the Environment, EPEE, att försök att förbjuda import kan skapa friktioner för handeln. Förespråkare, däremot, lyfter fram möjligheten för europeiska tillverkare att ligga i utvecklingens framkant.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.