nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nu ska laddningsbara batterier märkas

Nu ska uppladdningsbara batterier och bilbatterier kapacitetsmärkas. Målet med EU-kommissionens nya regler är att minska avfallet genom att konsumenten lättare kan välja ett batteri som räcker längre.

  • Annons 1

EU-kommissionens nya regler gäller batterier som importeras efter den 12 maj 2012. Reglerna innebär att uppladdningsbara batterier och bilbatterier ska märkas med kapacitet. Detta för att ge konsumenterna en bättre möjlighet att välja rätt batteri i butiken. Har batteriet hög kapacitet kan det motivera en högre prislapp eftersom det räcker längre. Målet är mindre avfall, lägre energiåtgång vid batteriproduktion och att färre uttjänta batterier ska behöva tas om hand.

Reglerna gäller inte för industri- eller engångsbatterier, men tanken är att regler för engångsbatterier ska komma längre fram.

Importörer av batterier har ansvar för att se till att märkningen stämmer.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.