Omröstning i EU om flera viktiga klimatförslag

EU I veckan röstar EU:s miljöutskott om flera tunga förslag i Fit for 55-paketet, som ska bana vägen för ett bättre klimat. Bland annat står EU:s handelssystem med utsläppsrätter med på listan.

Omröstning i EU om flera viktiga klimatförslag
På måndag, tisdag och onsdag röstar EU:s miljöutskott om flera klimatförslag.

Det handlar om förslag om bland annat markanvändning, förnybar energi och klimattullar. Miljöutskottet ska även rösta om en översyn av reglerna för handelsystemet med utsläppsrätter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
 • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Emma Wiesner (C), har förhandlat i frågan för Renew Europe-gruppen.

– Prissättningen på koldioxid är det absolut viktigaste verktyget för att minska utsläppen. Om det här går igenom har det potential att bli världens mest effektiva klimatverktyg, säger hon till Miljö & Utveckling.

FAKTA

Fit For 55-paketet

 • I juli 2021 presenterade EU-kommissionen sitt klimatpaket, Fit For 55. Det är en del av den europeiska Gröna given som presenterades i december 2019.
 • Syftet med den Gröna given är att EU ska kunna leva upp till sina internationella åtaganden enligt Parisavtalet.
 • Syftet med Fit for 55-paketet är att omsätta den Gröna givens ambitioner i lagstiftning.
 • Genom att anta paketet har EU och dess medlemsstater åtagit sig att minska nettoutsläppen av växthusgaser i EU med minst 55 procent fram till 2030 och vara klimatneutrala senast till år 2050.
 • Under våren och sommaren ska Europaparlamentet och ministerrådet förhandla om de olika förslagen.
 • Den 6-9 juni ska Europaparlamentet rösta om sina slutgiltiga ståndpunkter.

Källa: Europaparlamentet

Ett steg i processen

Hon berättar att hon i förra veckan suttit i förhandlingar med andra i miljöutskottet till sent på nätterna. De förslag som utskottet ska rösta om är nämligen kompromisser, med viljor som antingen vill bromsa eller gå snabbare i omställningen.

Med 88 av 705 platser är miljöutskottet är det största i Europaparlamentet. Därför väger deras röst tungt. Samtidigt är veckans omröstningar bara ett av alla steg som ska tas.

Den 6-9 juni ska hela Europaparlamentet rösta om förslagen. Därefter ska förhandlingar äga rum med ministerrådet, innan slutgiltiga beslut kan fattas.

FAKTA

Här är de förslag som Europaparlamentets miljöutskott, ENVI, ska rösta om i veckan

 1. Medlemsländernas bindande mål för utsläppsminskningar. Den svenska Europaparlamentarikern Jessica Polfjärd (M) är föredragande.
 2. Uppdatering av klimatregelverket för skog- och marksektorn (LULUCF). Den finska Europaparlamentarikern Ville Niininstö (De gröna) är föredragande.
 3. Ändringar i EU:s system för handel med utsläppsrätter för luftfart. Den kroatiska Europaparlamentarikern Sunčana Glavak (EPP) är föredragande.
 4. Uppdatering av direktivet om förnybar energi. Den finska Europaparlamentarikern Nils Torvalds (Renew) är föredragande.
 5. Uppdatering av EU:s system för handel med utsläppsrätter. Den tyska Europaparlamentarikern Peter Liese (EPP) är föredragande.
 6. Mekanism för koldioxidjustering (”koldioxidtullar”) för importer till EU (CBAM). Den nederländska Europaparlamentarikern Mohammed Chahim (S&D) är föredragande.

Källa: Europaparlamentet 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.