EU-svepet: Gemensam laddare ska minska e-avfall

EU EU vill införa en gemensam laddare för att minska e-avfall, frågan om utsläppsrätter trappas upp och Ursula von der Leyen uppmanar EU-länderna att avveckla importen av rysk råolja inom sex månader. Det kan du läsa om i veckans EU-svep.

EU-svepet: Gemensam laddare ska minska e-avfall
EU vill införa en gemensam laddare för mobiltelefoner och andra små enheter. Syftet är att minska e-avfallet.

EU-kommissionen vill fasa ut rysk olja inom sex månader

Under veckan är Europaparlamentets ledamöter på plats i Strasbourg för att debattera och rösta i parlamentets plenarsession. På onsdagen talade Ursula von det Leyen, EU-kommissionens ordförande, inför ledamöterna och presenterade då kommissionens sjätte sanktionspaket mot Ryssland, rapporterar SVT.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Bland annat uppmanar hon att EU:s medlemsländer ska avveckla importen av rysk råolja inom sex månader.

– Vi kommer att fasa ut oljan på ett ordnat sätt, så att vi på samma sätt är väldigt försiktiga med vad effekten blir för den globala marknaden. Som väntat blir det om sex månader som oljan stoppas, och om nio månader när det gäller bensin och andra raffinerade produkter, säger hon, rapporterar TT.

Sju svenska kommuner i EU:s storsatsning på klimatneutrala städer

Sju svenska kommuner blir en del av EU:s ambition om 100 klimatneutrala städer till år 2030. De ska agera föregångare så att alla Europas städer fortare kan ställa om till att bli bli klimatneutrala. Det skriver Hållbart samhällsbyggande. 

– I Malmö har vi jobbat länge med hållbar stadsutveckling och vi har en tydlig ambition att ligga i framkant i klimatomställningen. Den senaste IPCC-rapporten visar att städer spelar en helt avgörande roll för att världen ska lyckas. Att vi nu är en av de utpekade städerna i EU gör mig både stolt och glad. Framför allt ger det oss kraft att fortsätta driva på utvecklingen ytterligare, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, till Hållbart samhällsbyggande.

Ett steg närmare en gemensam laddare

På tisdagen röstade Europaparlamentets ledamöter igenom sitt förslag om nya regler för en gemensam laddningsstandard. Det handlar om en laddare, USB typ-C, till bland annat datorer, mobiltelefoner och surfplattor. Syftet är att minska på skadligt e-avfall. I sitt förslag följer Europaparlamentet samma linje som kommissionen, men vill att reglerna skärps ytterligare på några punkter.

– Med en halv miljard laddare för bärbara enheter som levereras till Europa varje år, vilket genererar 11 000 till 13 000 ton e-avfall, skulle en enda laddare för mobiltelefoner och andra små och medelstora elektroniska enheter gynna alla. Denna ändring bygger på kommissionens förslag genom att kräva trådlös laddningsteknik senast 2026 och förbättra informationen som ges till konsumenter. Vi utökar också förslagets räckvidd genom att lägga till fler produkter, som bärbara datorer, som kommer att behöva följa de nya reglerna, säger parlamentets rapportör Alex Agius Saliba, MEP, i ett pressmeddelande.

Nu väntar förhandlingar med medlemsländernas regeringar i ministerrådet innan ett slutgiltigt beslut fattas. 

Ny handlingsplan för ekologiskt jordbruk närmar sig 

Även en ny handlingsplan för ekologiskt jordbruk hägrar. På onsdagen röstade ledamöterna igenom sitt förslag. I det stora hela följer det samma linje som kommissionens, som presenterades i mars 2021 och är en del av den europeiska Gröna givens. 

Handlingsplanen omfattar 23 åtgärder inom tre olika områden:

  1.  Stimulera efterfrågan och vinna konsumenternas förtroende
  2. Stimulera omställning och stärka hela värdekedjan
  3. Ekologisk produktion som föredöme: förbättra det ekologiska jordbrukets bidrag till miljömässig hållbarhet.

I sitt betänkande skriver parlamentet att det välkomnar kommissionens handlingsplan, men att de uppmanar till en konsekvensbedömning. Bland annat med ”avseende på den andel av EU:s jordbruksareal som utnyttjas för ekologiskt jordbruk”.

Stridigheter kring EU:s utsläppshandel

Frågan om utsläppsrätter trappas upp allt mer. Miljö – och utveckling har tidigare skrivit om en politisk strid gällande vilka sektorer som ska ingå. Nu ryter även Pascal Canfin, orförande i Europaparlamentets miljöutskott, ifrån och menar att det är dags att sluta slåss om den föreslagna reformen, rapporterar Euractive.

”Budskapet jag vill förmedla är att alla måste sluta upprepa sina utgångspositioner och gå in i en verklig förhandlingsfas”, säger Pascal Canfin till Euractive.

Efter en utskottsomröstning den 17 maj kommer Europaparlamentet att rösta om förslaget under en plenarsession den 6-9 juni. Det öppnar i sin tur vägen för slutliga samtal med EU:s medlemsländer.

Landsbygdsministern slår ifrån sig EU-kritik

EU-kommssionen har kritiserat den svenska regeringen för att inte ha en tillräckligt ambitiös jordbruksplan. Nu slår sig regeringen ifrån kritiken, rapporterar Ekot.

– Vi ska förtydliga för kommissionen det som Sverige gör” säger Anna-Caren Sätherberg, Sveriges landsbygdsminister, till Ekot.

Nya regler i POP-förordningen väntar

Miljö & Utveckling har dessutom fördjupat sig i frågan om striktare regler i POP-förordningen, som Europaparlamentet röstade om på tisdagen. Läs hela artikeln här.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste