2020 närmar sig med stormsteg, och med det många avstämningar av de nationella miljökvalitetsmålen. Deklarationen när de infördes för 20 år sedan var stolt: det skulle städas upp och nästa generation skulle inte behöva dras med gamla miljösynder. Systemet framhålls som en föregångare internationellt och har stor betydelse för hur den svenska miljöpolitiken drivs. Samtidigt är det uppenbart att ambitionen inte har uppnåtts, även om det går åt rätt håll i vissa fall.
Nu tror jag att miljömålen tyvärr inte är av den typen som uppnås och sedan kan läggas åt sidan. Det behövs kontinuerligt arbete och långsiktighet om de ska få avsedd effekt.
Det är hög tid att granska helheten.
Frågan är ändå om det inte är dags för en utvärdering av hela systemet – inte bara målen. Det har ju ändå gått tjugo år och endast ett mål får grönt ljus. Hur väl fungerar miljökvalitetsmålen? Ger preciseringarna och etappmålen förutsättningar för att komma framåt i tillräckligt snabb takt? Är Miljöbalken ett tillräckligt stöd, och följs politiken upp på ett bra sätt? Hur motiveras övriga samhället att bidra? Det är hög tid att granska helheten och se vad som kan förbättras.
Kanske är en sådan utvärdering redan gjord. Men i så fall är den väl undangömd.
Nå, det är ju december. Julafton närmar sig. Jag sätter upp den på önskelistan.
Missa inte det digitala magasinet
Miljömål, verktyg för hållbara leverantörskedjor, ett systematiskt arbete med kvicksilver, hållbarhetsbonus… det finns mycket att hämta i årets sista Miljö & Utveckling för dig som är prenumerant på tidningen.
Förutom papperstidningen finns hela utgåvan att läsa digitalt, du hittar länken längst ned sidan. Nästa utgåva kommer i februari, men vår bevakning fortsätter förstås här på miljo-utveckling.se.
Och om du är sugen på att läsa om något särskilt inom hållbarhetsområdet så tipsa gärna oss på redaktionen.
God jul och gott nytt år!