”Man läser om någon organisation som kommit långt och då fylls man på med energi igen.” Så sade klimatförhandlaren Johanna Lissinger Peitz, när hon intervjuades i förra numret av Miljö & Utveckling. Och visst är det så, att goda exempel kan inspirera och ge nya krafter, till och med en mulen höstvecka när regnet liksom står still i luften.
När det här skrivs är det inte länge sedan Dagens Industri införde klimatprestanda som en del i sin börsbevakning. Dagligen kommer pressmeddelanden till redaktionen om olika satsningar för att minska koldioxidutsläpp eller klimatkompensera. En del är greenwash eller kommuniceras i ett för tidigt skede, men en del är ärligt menade och genomförs med full kraft.
Rekordmånga nomineringar

Kraften i omställningen blir extra tydlig när man som jag har förmånen att sitta i juryn för Miljöstrategipriset, som i år hade rekordmånga nomineringar och en rekordhög standard på de strategiskt viktiga projekt som lyftes fram. (Vinnaren avslöjas på Miljöstrategidagen 6 november.)
Det som görs idag räcker inte till, det är alla överens om. Men tillräcklig många initiativ som lovar eller pekar mot förändring räcker i alla fall för att ge mig ny energi. Jag hoppas att ni ska få detsamma av det här numret av Miljö & Utveckling.
Missa inte det digitala magasinet
I den här utgåvan får ni följa med till Martin Krokstorps gård och se hur han arbetar med odlingsmetoden Conservation Agriculture. Och missa inte vårt transporttema, där du bland annat får besöka Preemraff på Hisingen, läsa om kollektivtrafik för gods och hur resebolagen klimatkompenserar.
Förutom papperstidningen finns hela utgåvan att läsa digitalt för våra prenumeranter, du hittar länken längst ned sidan. Artiklarna publiceras också löpande bakom inlogg här på sajten.
Men vissa saker finns bara i magasinet: boktips, kalendariet och nya produkter. Passa på att logga in och kolla igenom e-tidningen!
Trevlig läsning!
Ingar Lindholm
Chefredaktör Miljö & Utveckling