Miljö & Utvecklings redaktion: Så minns vi miljöåret 2019

Årskrönika Ännu ett år har passerat med stormfart på Miljö & Utvecklings redaktion. Innan det är dags att välkomna det nya året tittar vi tillbaka på några av höjdpunkterna 2019.

Miljö & Utvecklings redaktion: Så minns vi miljöåret 2019
Från vänster: Joline Ekman, webbredaktör, Ingar Lindholm, chefredaktör och Kerstin Lundell, reporter.

Många årskrönikor handlar om misslyckade möten i Madrid eller andra stora, viktiga händelser som präglat miljöåret 2019.

Men när jag tänker tillbaka på mitt hållbarhetsår är det inte toppmöten utan de personliga mötena som varit de viktigaste. Allt från att få träffa läsare och deltagare på Miljöstrategidagarna, till att åka ut och möta människor som arbetar för en bättre framtid, var och en på sitt sätt.

Reportage från Laxå

Bland de mest minnesvärda finns städerskorna i Laxå, som på eget initiativ och av egen kraft förändrat sitt arbetssätt totalt och lyckats minimera kemikalieanvändningen på ett helt revolutionerande sätt.

Martin Krokstorp, lantbrukare utanför Helsingborg, väckte också många tankar med sitt sätt att bruka jorden i samklang med väder och vind. Hans odlingsmetoder ger möjlighet att lagra kol i marken, med andra ord fungerar fälten som kolsänkor.

Miljö & Utveckling fyllde 30 år

En tredje höjdpunkt var firandet när Miljö & Utveckling fyllde 30 år, och förstås att tidningen fått tillökning i form av nyhetsbrevet Hållbart Samhällsbyggande som tagits väl emot.

Nu ser jag fram emot 2020 med en ny konferens om hållbart samhällsbyggande och Miljöstrategidagarna i november, men kanske framför allt – många nya möten. Hör gärna av dig om du har tips på personer som Miljö & Utveckling borde uppmärksamma under nästa år.

Av: Ingar Lindholm, chefredaktör

Att streta på trots allt

På Preems raffinaderi i Göteborg vill de anställda driva hållbarhetsarbetet i fas med resten av samhället. De ökar andelen förnybar tallolja i sin i övrigt väldigt fossila process. Men företagets mål för bioråvaran är satta så lågt att Parismålet inte nås. Det vet de som arbetar där.

Men de stretar på ändå. Kanske ligger Preem därmed till och med steget före. För fler behöver streta på trots insikten om att målen satts för lågt.

Av: Kestin Lundell, reporter

MU får nytt ansikte

Äntligen! Miljö & Utveckling har fått en uppdaterad webbtidning. Under året har jag och mina kollegor jobbat hårt för att den nya webbtidningen ska kännas mer modern och lättnavigerad. Och vi nådde under hösten ett slutresultat – då vi lanserade den nya webben.

Hösten har även bjudit på andra spännande inslag. MU har lanserat nyhetsbrevet Hållbart Samhällsbyggande, som tagits emot väl att våra läsare. Det är ett mer nischat brev, som riktar sig till alla som jobbar med just bygg och samhällsplanering.

En dag att minnas

Likaså har den årliga konferensen Miljöstrategidagarna gått av stapeln, där både Miljöstrategipriset delades ut och Årets Miljöinfluencer 2019 korades. Vinnaren blev i år, inte helt oväntat, Greta Thunberg.

Efter dagskonferensen passade MU på att bjuda in till mingel och firande av tidningens 30-års jubileum. På plats samlades ett glatt gäng hållbarhetsmänniskor som tävlade i allt från miljöquiz till frågesport på scen i lag. Kvällen blev lyckad och många uppskattade de ”nördiga” miljöfrågorna.

Jag ser fram emot det nya året och hoppas att fler spännande miljöinitiativ landar i min mejlkorg, så att de tunga, dystra men också så viktiga klimatrapporterna inte bara får prägla nyhetssidan år 2020.

Av: Joline Ekman, webbredaktör

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.