Den gröna industriomställningen, med produktion av fossilfritt stål möjliggör för verksamheter i helt nya branscher att ta form. Som till exempel livsmedelsproduktion.
Mångmiljonsatsning på cirkulär livsmedelsproduktion i Gällivare
Innovation
Storskalig cirkulär livsmedelsproduktion i Gällivare, med restvärme från Hybrit och LKAB:s gröna industriprojekt kan bli till verklighet. Nu får projektet 10 miljoner i EU-stöd.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
När anläggningen för produktion av järnsvamp med Hybrit-teknologi i Gällivare tas i drift 2026, kommer stora flöden av restvärde att bli tillgängliga.
Vill använda restvärme till växthusodling
Det vill Gällivare Näringsliv AB ta fasta på i projektet Arctic Food Arena. Planen med projektet är att skapa en storskalig cirkulär livsmedelsproduktion genom att använda restvärmen till växthusodling och landbaserad fiskodling.
– Det övergripande målet för projektet är att bidra till en klimatneutral livsmedelsproduktion i Sverige 2045 samtidigt som vi markant ökar vår självförsörjningsgrad och breddar näringslivet i Norrbotten, säger Roger Hansson VD Gällivare Näringsliv AB i en kommentar.
EU satsar 10 miljoner på projektet
Och nu går EU in med 10 miljoner som stöd till projektet. Stödet ska gå till att etablera en ” internationell testbädd för cirkulär livsmedelsproduktion i arktiskt klimat”.
– Vi är enormt glada över att få ta del av det här stödet, säger Roger Hansson, vd Gällivare Näringsliv AB i en kommentar.
Under våren ska en projektorganisation formeras som med hjälp av externa experter kommer att arbeta med utformningen av testbädden så att den blir attraktiv för forskning och innovation.