30 vindkraftverk byggs i Gällivare

Den nya vindparken blir en av Sveriges största landbaserade anläggningar och beräknas producera el till omkring 43 000 hushåll.

Vindkraftbolaget O2, Skanska och Jämtkraft investerar tillsammans i en vindkraftanläggning med en totalkostnad på ca 1,1 miljarder kronor i Gällivare kommun. Skanska blir huvudägare av vindparken med en 50-procentig ägarandel. O2 och Jämtkraft blir delägare med 25 procent vardera.

Den nya vindparken på Sjisjka, ett lågfjäll i Gällivare kommun, blir en av Sveriges största landbaserade anläggningar. Samarbetsavtalet omfattar 30 vindkraftverk. De levereras av Vestas och kommer att ha en sammanlagd effekt på 78 megawatt. Tillsammans beräknas de producera el till omkring 43 000 hushåll.

Vindkraftbolaget O2 svarar för projektering, turbinupphandling och drift. Skanska går in i projektet som investerare och med sin kompetens inom byggnation och infrastruktur. Jämtkraft bidrar inom elnät, elproduktion och försäljning av el.

Miljötillstånd och bygglov för vindkraftverken är klara och byggnationsarbetet har påbörjats. Elproduktionen beräknas starta 2012.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.