LKAB överklagar miljöansökan – och börjar om

Tillstånd LKAB – som fick avslag på sin miljöansökan för utvidgad gruvdrift i Kiruna – kommer att överklaga domen till Högsta domstolen. Samtidigt börjar bolaget om med en ny ansökan om miljötillstånd.

LKAB överklagar miljöansökan – och börjar om
LKAB:s gruvområde i Kiruna. Foto: LKAB

LKAB fick, som Miljö & Utveckling tidigare rapporterat om, avslag på sin ansökan om att utvidga gruvdriften i Kiruna. Avslaget berodde på hur bolaget kallat till samråd. Domstolen menade att bolaget borde ha kontaktat de berörda på annat sätt än genom att annonsera i lokaltidningarna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Nu har LKAB valt att överklaga domen till Högsta domstolen, men inte för att få det tillstånd som bolaget enligt egen utsago lagt ned 100 miljoner kronor på. Istället handlar det om att förhindra att Mark- och miljööverdomstolens beslut blir praxis.

”En kamp för rimliga tillståndsprocesser”

— Då vi ändå börjar om så handlar detta inte längre om att vinna för att få vår ansökan från 2018 prövad, utan enbart om en kamp för rimliga och effektiva tillståndsprocesser där domstolarnas tillämpning är en avgörande funktion, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat, LKAB, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

— Miljöbalken är uppbyggd utifrån att domstolarna ska göra avvägningar mellan olika samhällsintressen, vi hoppas på att Högsta domstolen tydliggör detta. Vi kan inte låta Mark- och miljööverdomstolens beslut bli rättspraxis. Vi menar att Mark- och miljööverdomstolens tillämpning är ett klart avsteg från etablerad praxis utan egentligt stöd i lagtext eller förarbeten, säger Niklas Johansson.

Börjar på ny ansökan

Målet med överklagandet är alltså inte att få tillstånd till utökad gruvdrift, utan att försöka få klara besked om vad som gäller vid prövning av miljötillstånd. Samtidigt börjar bolaget att arbeta på en ny tillståndsansökan. Den gamla påbörjades redan 2014 och har blivit inaktuell.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.