Nya förslag för snabbare tillståndsprocesser

Klimat Snabbare processer, tydligare regelverk och en bättre dialog mellan olika aktörer. Det är några av de förslag som miljöprövningsutredningen presenterar i sitt slutbetänkande.

Nya förslag för snabbare tillståndsprocesser
På tisdagen presenterades miljöprövningsutredningen. Foto: Adobe Stock.

På tisdagen presenterade miljöprövningsutredningen, som tillsattes av regeringen i augusti 2020, sina förslag för snabbare och enklare prövningsprocesser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Det vi ser framför oss är en progressiv industri som vill gå före. Nu hoppas vi kunna rigga systemet för att de ska kunna göra det och att det ska gå snabbt, sade utredaren Peter Ardö under pressträffen och konstaterade samtidigt att det finns stora möjligheter att snabba upp processerna.

– Vår generella slutsats är att prövningstiden kan kortas och att de riktigt långa prövningstiderna ska kunna fasas ut.

Föreslår en bättre dialog

Totalt förslår utredningen 30 olika lagändringar som ska fungera inom hela prövningsorganisationen och inom ramen för det befintliga systemet för miljöprövningar. Det handlar alltså inte om att sänka miljökraven, utan om att underlätta i tillståndsprocessen.

En bättre dialog mellan verksamhetsutövare och myndigheter pekas ut som en av de viktigaste punkterna för enklare prövningsprocesser. En annan punkt som utredningen lyfter fram är att ändringstillstånd ska vara huvudregel.

– Har du en stor industri kan det vara väldigt jobbigt att ompröva hela industrin. Det är möjligt att ansöka om ändringstillstånd idag, men det är belastat med massa begrepp. Det tar vi bort nu. Ansöker man om ändringstillstånd ska det vara ändringstillstånd och inget annat, säger Peter Ardö.

Ingen förtur för verksamheter med stor klimatnytta

Utredningen föreslår även möjligheten att förenkla ändringar i verksamheten ytterligare, genom att öppna upp för möjligheten att anmäla dem i stället för att ansöka om ändringstillstånd.

– Ett ändringstillstånd kan ta ett år. En anmälan kan gå på sex veckor, säger Peter Ardö.

Debatten har blandat ihop begrepp

Vidare föreslår utredningen ingen förtur för verksamheter med stor klimatnytta, däremot kunskapsstöd till olika klimatprojekt. Även utökat stöd i ansökningsprocesserna är ett av utredningens förslag.

– Vi måste fokusera på att processen blir så bra som möjligt. Det handlar inte om att sänka miljökraven, säger Peter Ardö och påpekar att debatten kring tillståndsprocesser har blandat ihop de två olika sakerna.

– När man egentligen menar att det är för hårda miljökrav ska man inte skylla på tillståndsprocesserna.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.