Förra veckan kom nyheten om att Sverige vill stoppa EU från att lagstifta för att återställa förstörd natur. S, C, M, KD och SD röstade nej till det massiva lagförslag som EU-kommissionen lade fram i juni och har som mål att återställa 80 procent av viktiga livsmiljöer som har förstörts.
EU-svepet: AI, laddare och jämställdhetskrav på agendan
EU
En gemensam laddare för minskat elektronisskrot, AI ska hjälpa klimatet och höjda jämställdhetskrav på storbolagen. Det är några av EU:s planer för hösten. Samtidigt röstar Sverige emot paketet om restaurering av förstörd natur.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Bakgrunden är att de tycker att lagförslaget petar för mycket i svensk skogs – och jordbrukspolitik. V, L och MP beklagar beslutet tillsammans med WWF.
– Fastlåsningen kring den förda linjen i skogspolitiken riskerar nu än en gång att påverka bevarandet av all typ av natur i hela unionen, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF i en kommentar.
Om tillräckligt många medlemsländer delar Sveriges ståndpunkt måste EU-kommissionen ompröva, ändra eller dra tillbaka sitt förslag.
EU-rapport: Värsta torkan i Europa på 500 år
I en rapport slår Copernicus fast att torkan är allvarlig och har påverkan på bland annat jordbruket, vattenkraften och kylning av kraftverk. Copernicus skriver också att det är troligt att torkan kommer att hålla i sig i västra medelhavsområdet åtminstone fram till november.
De grödor som påverkas mest är majs, sojabönor och solrosor, enligt rapporten.
Det händer i höst
Energifrågan är fortsatt högt på agendan under hösten, enligt Europaparlamentet. Bland annat väntas omröstningar om åtgärder för att minska beroendet av ryska fossilbränslen och ökad produktion av ”grön” energi. Dessutom väntas nya regler för energieffektivitet och förnybar energi tas upp i parlamentet.
Gemensamma laddare har varit uppe tidigare och nu ska parlamentet godkänna regler som säger att USB-C-laddare blir standardladdare i EU oavsett tillverkare. Detta väntas minska elektronikavfallet.
AI för klimatet
Parlamentet ska även rösta om regler för användningen av artificiell intelligens. Detta ska enligt parlamentet ”frigöra AI:s potentisla inom områden som hälsa, miljö och klimatförändringar”.
Jämställdhetskrav på storbolag
Ett lagförslag som ska öka jämställdheten i storbolagens styrelser ska behandlas under hösten. Det heter Direktivet om kvinnor i styrelser och säger att minst 40 procent av de icke verkställande direktörsposterna ska gå till ”det underrepresenterade könet”. Parlamentet vill också öka kraven på lönetransparens för att avslöja löneskillnader mellan kvinnor och män. Detta regleras i direktivet om lönetransparens.
Öppet för ansökan om EU-stöd för hållbar energi
Nu öppnar en fjärde omgång av EU-programmet EU City Facility. Här kan kommuner och lokala myndigheter ansöka om stöd för investeringar i mer hållbar energi. Budgeten är totalt 2,88 miljoner euro och kommer att fördelas på max 48 olika projekt. Anslaget är fast och maximalt 60 000 euro.