Kraftiga reaktioner efter beslut om Kallakgruvan: ”En tragedi”

Klimat Beskedet från regeringen om att de ger grönt ljus att fortsätta gruvprocessen i Kallak har mött skarp kritik. Såväl Sametinget som WWF fördömer beslutet.

Kraftiga reaktioner efter beslut om Kallakgruvan: ”En tragedi”
Regeringsbeslut om gruvan i Kallak väcker skarp kritik.

På tisdagseffemiddagen meddelade Karl-Petter Thorwaldsson (S) att regeringen beviljar gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines ansökan om bearbetningskoncession i Kallak. Beslutet kommer efter nio år som präglats av stridigheter, där gruvnäringen stor mot miljörörelsen och rennäringen.

Efter regeringens besked lät reaktionerna inte vänta på sig. Bland annat beskriver miljöaktivisten Greta Thunberg beslutet som ”rasistiskt” på sin Twitter. 

”Sverige utger sig för att vara ledande för miljö och mänskliga rättigheter, men på hemmaplan bryter man mot urbefolkningens rättigheter och fortsätter kriga mot naturen. Världen kommer att minnas detta”

Även miljöpartiets språkrör Märta Stenevi twittrar:

”En tragedi för samers rättigheter, naturen och kommande generationer – regeringen säger ja till gruvan i Gallok. Nu sätts kortsiktig vinning framför samers rättigheter, djur och natur. Ofattbart”

WWF och Naturskyddsföreningen fördömer beslutet

I ett pressmeddelande beskriver världsnaturfonden WWF, beslutet som ”kortsiktigt och feltänkt”.

– Det är oklarheter hur malmen kommer att transporteras ut, det är stor risk att koldioxidutsläppen kommer att öka dramatiskt.  Det blir öppna permanenta sår i landskapet. Allt detta riskeras under 14 år. Vem kommer att stå med Svarte Petter i slutändan? säger Gustaf Lind, generalsekretare på WWF.

Även Naturskyddsföreningen fördömer regeringens beslut.

– Klimatomställningen kommer att medföra ökad efterfrågan på vissa innovationskritiska metaller. Det är långt ifrån alla metaller som är kritiska för omställningen, men och en kraftigt ökad satsning på återvinning och sekundär utvinning är oftast den bästa lösningen. I vissa fall krävs förmodligen även nya gruvor, men en järnmalmsgruva i Gállok skulle inte bidra i det här sammanhanget, tvärtom. Järn är inte en bristvara i den omställning vi nu står inför, säger Karin Lexén generalsekreterare på Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Sametinget: ”Ingen natur eller kultur kan någonsin ersättas med pengar”

I samband med att Karl-Petter Thorwaldsson (S) tillkännagav beslutet, meddelade han att det även kommer med en rad villkor för gruvbolaget att följa. Villkoren innefattar bland annat att gruvbolaget kan behöva etablera skyddsstängsel för att minimera olyckor, ersätta samebyn Jåhkågasska tjiellde för eventuella kostnader vid renflytt samt återställa marken när de är klara.

– Det är ett historiskt beslut. I regel brukar den här typen av beslut ske utan några villkor. Så blir det inte här, utan här är villkoren många och omfattande, sade han under pressträffen.

På sin hemsida kommenterar Sametinget regeringens villkor och beskriver att de känns som ”plåster på djupa sår”. 

– Ingen natur eller kultur kan någonsin ersättas med pengar. Att riksdagen nyligen antagit en lag om en konsultationsordning med samerna verkar bara ha varit en skenmanöver. Man försöker ge sken av att samer har något att säga till om, men så är det inte i verkligheten. Sveriges regering visar tydligt att gruvnäringen går före alla andra intressen, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.