Kemisk plaståtervinning i ny rapport

cirkulär ekonomi I en ny rapport granskar Naturvårdsverket olika metoder för plaståtervinning. Kemisk plaståtervinning har en plats i systemet, men mekanisk återvinning är betydligt billigare. Och återvinningen behöver öka.

Kemisk plaståtervinning i ny rapport
Plaståtervinningen behöver öka och utsorteringen förbättras. Foto: Stockadobe

Naturvårdsverket har tagit fram en rapport om plaståtervinning med fokus på kemisk plaståtervinning. Enligt rapporten har kemisk plaståtervinning flera fördelar, till exempel att det återvunna materialet inte tappar i kvalitet. Men kemisk återvinning har också nackdelar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Generellt kan man säga att mekanisk återvinning är billigare och ger upphov till mindre klimatutsläpp än kemisk återvinning, säger Katarina Wärmark, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Fyra metoder för kemisk plaståtervinning

I rapporten beskrivs fyra metoder för kemisk återvinning, plus varianten utfällning och CCU, kolinfångning och nyttiggörande. De fyra metoderna är depolymerisering, solvolys, pyrolys och förgasning.

Eftersom kemisk materialåtervinning är dyrare än mekanisk uppstår ingen konkurrenssituation, enligt rapporten. Istället är det en bra lösning att ta hand om det som inte kunnat återvinnas mekaniskt på kemisk väg.

– Det är fortsatt viktigt att vi arbetar med att förbättra utsorteringen av plasten, så att den kan materialåtervinnas på det billigaste och resurseffektivaste sättet, säger Åsa Stenmarck, Naturvårdsverket, i en kommentar.

Bryts ned på molekylnivå

Vid mekanisk plaståtervinning smälts plasten ner och blir så småningom en ny produkt. Vid kemisk plaståtervinning bryts plasten ned på molekylnivå, och blir nytt material.

Hela rapporten finns att ladda ner här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.