Ny plattform ska få fart på cirkulär upphandling

Cirkulär ekonomi Cirkulär upphandling är en relativt ny företeelse som inte omfattas av nuvarande upphandlingsregelverk. Det leder till många frågor, som IVL nu vill svara på med hjälp av en ny plattform.

Ny plattform ska få fart på cirkulär upphandling
En plattform ska få fart på cirkulär upphandling. Foto: StockAdobe

Tillsammans med innovationsprogrammet Re:Source och Återvinningsindustrierna lanserar IVL Svenska Miljöinstitutet nu en hemsida för offentlig upphandling i ett livscykelperspektiv.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Enligt Sven-Olof Ryding på IVL Svenska miljöinstitutet behövs det mer kunskap och praktisk vägledning på området.

– Cirkulär upphandling är en relativt ny företeelse som inte omfattas av nuvarande upphandlingsregelverk, så det finns en stor efterfrågan på vägledning och exempel på hur den ska tillämpas i praktiken. Cirkulär upphandling behöver också utvecklas för att beakta livscykelperspektivet, säger han i ett pressmeddelande.

Information om lagar och regler

Hemsidan ska ge kunskap, tips och råd till upphandlare och leverantörer som arbetar med, eller vill börja arbeta med, klimatanpassad och cirkulär upphandling.

Den ger också information om nya lagar och regler för upphandling, vad som pågår på det politiska planet och inom forskningsvärlden samt förklarar  begrepp som livscykelanalys (LCA), miljövarudeklarationer (EPD) och produktkategoriregler (PCR).

Sökbar databas med ett 70-tal kriterier

Sidan innehåller en öppen och sökbar databas som heter Kriterieklivet.

Cirkulär upphandling är kan vara ganska komplicerat eftersom produkterna ofta är sammansatta av flera material där varje komponent måste beaktas separat. Detta leder till en stor mängd tänkbara kriterier. Kriterieklivet innehåller ett 70-tal sökbara åtgärdsspecifika kriterier för många av de produktgrupper som Upphandlingsmyndigheten har i sitt kriteriebibliotek.

– För att få en överblickbar ordning av cirkulära kriterier har Kriterieklivet identifierat ett 20-tal olika typer av åtgärdsspecifika upphandlingskrav och sorterat dem i ett livscykelperspektiv, från leverantörers affärsmodeller till rapportering från avfallshantering, säger Sven-Olof Ryding.

Mer information finns här.

Artikeln är tidigare publicerad av nyhetstjänsten Hållbart Samhällsbyggande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.