Återvunnen plast duger bra för dammsugare

Cirkulär ekonomi Electrolux har utvecklat en prototyp för en dammsugare av hundra procent återvunnen plast. Den innehåller också återanvända delar. Ett samarbete med återvinningsföretaget Stena Recycling lade grunden.

Återvunnen plast duger bra för dammsugare
Skräp blev dammsugare. Foto: Electrolux

Electrolux har länge försökt öka andelen plast som är återvunnen från konsumenterna i sina produkter. Nu har företaget nått upp till hundra procent för en prototyp som utgår från företagets storsäljare Ultra Silencer. Grunden till framgången är ett samarbete med Stena Recycling.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?
Martin Hedström. Foto: Electrolux

– Som ett första steg åkte vi med ett större team till Stenas anläggning i Halmstad för att studera skicka och funktion på våra dammsugare. Vi startade också ett projekt för att ta reda på förutsättningarna för effektiv återvinning, berättar företagets vice ordförande med ansvar för innovation och konsumentbeteende, Martin Hedström.

Gott om plast – men svårt att hitta rätt

Det visade sig att bland det återvunna i Stenas anläggning fanns plast från såväl hårtorkar och datorer som dammsugare som i alla fall delvis kunde fungera för den nya dammsugaren. Utmaningen var att hitta rätt sorts plast, polykarbonat i det här fallet, och sortera ut den från annan plast.

– Vi vill testa om vi kan skapa återvunnet material som är lika relevant för produktutveckling som ”virgin”, alltså fossil råvara, förklarar Martin Hedström.

Ska vara lika hållbar

Råvaran måste fungera rent tekniskt. Den nya produkten ska hålla lika länge som den som är gjord av fossil plast. Dessutom måste den se tilltalande ut. Han tycker själv att den nya dammsugaren är snygg, med sin gråsvarta, en aning matta, plastyta.

Men det måste också gå att få tag på råvara i tillräcklig kvantitet och till ett pris som gör att kunderna vill köpa produkten.

– Allt det här vill vi ska tillgodoses på lång sikt, men inte precis nu. För man är långt borta från det vad gäller återvunnen plast, konstaterar Martin Hedström.

Processen måste bli effektivare

Det stora problemet är den stora mängden plastvarianter, som dessutom växer för var dag. Det gör det svårt att sortera ut den variant som behövs till en ny produkt ur återvinningsflödet. Det måste också gå att göra på ett billigare sätt än idag, då materialet som ska återvinnas mals ner till en blandning av allt, för att separeras först därefter.

Nu hoppas Electrolux att den här typen av samarbete ska bli vanligare med fler tillverkare och återvinnare som delar information med varandra och hjälper varandra att få koll på plastflödena. En vacker dag tänker han sig att återvinningsföretagen ska få veta vilka plastsorter som är på väg till dem, genom att tillverkarna informerar om vilken plast de använder för de produkter som är på väg ut på marknaden.

Tror att lagstiftning krävs

Men han räknar också med att samarbetet inte kommer att räcka hela vägen för att uppnå ett samhälle där plastens förmåga att klara av återvinning gång på gång med bibehållna egenskaper tas till vara.

– Till slut måste det nog till lagstiftning för att alla ska följa principen. För om en eller två stora tillverkare inte följer reglerna, kan det förstöra en hel värdekedja, säger Martin Hedström.

Nu är det så att all plast i prototypen inte är återvunnen. Två detaljer är nämligen återanvända. Knappen för på och av, samt knappen för att få sladden att rulla ihop sig gick nämligen inte så bra att tillverka av det återvunna materialet. Däremot gick det utmärkt att återanvända knappar från produkter som redan använts i ett tiotal år.

Många slängda produkter fungerar fortfarande

Möjligheten att återanvända var ett resultat av Electrolux besök hos Stena i Halmstad. Företagens samarbete har visat att många delar av de produkter som kanske använts i upp till femton år, fortfarande fungerar. En analys av ett femtiotal dammsugare som hamnat hos Stena Recycling visade att i snitt fanns 40 till 60 procent av motorns livslängd kvar. Elektroniken visade sig också tåla ett varv till utan att behöva plockas isär för återvinning.

– Det är sorgligt. Men det är också en möjlighet för oss. Vi ska inte bara återvinna framöver utan faktiskt återanvända komponenter. Vi kommer också att tillsammans med högskolan i Halmstad att borra ner oss i varför konsumenter slänger produkter som är fullt fungerande, säger Martin Hedström.

Men redan idag tas en del till vara av det som slängts bort. I den återvunna dammsugaren är alla metalldelar återanvända, för de som hittades i Stenas anläggning dög bra att använda igen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.