Ikeas nya satsning: Personalkläder blir gardiner och väskor

TEXTIL Nu lanserar Ikea en ny kollektion av textilprodukter tillverkade av återvunna personalplagg. "Det utmanar nuvarande praxis", säger hållbarhetschefen Lena Julle.

Ikeas nya satsning: Personalkläder blir gardiner och väskor
Den nya kollektionen består av 16 textilprodukter. Foto: Ikea.

När möbeljätten Ikea förnyade sina personaluniformer mellan 2020 och 2022, samlade de samtidigt in gamla kläder från varuhus i hela Europa. Detta blev startskottet för ett nytt pilotprojekt där Ikea utforskade möjligheterna att återvinna textilavfall och skapa nya produkter.

Företaget lanserar nu en ny kollektion som heter ”VÄXELBRUK” och består av 16 textilprodukter, inklusive gardiner, kuddfodral, plädar och väskor.

– Det här är ett exempel på entreprenörskap som utmanar nuvarande praxis och utvecklar arbetssätt för återvinning, säger Lena Julle, hållbarhetschef, IKEA of Sweden, i en kommentar.

Produkterna i kollektionen är tillverkade av återvunna fibrer från insamlade personalkläder. För att nå önskade färger och kvalitetsstandarder blandades dessa fibrer med material som återvunnen polyester från PET-flaskor och annat textilavfall från produktionskedjan.

Luca Clerici, projektledare på Ikea, säger att de var tvungna att lära sig navigera ett ganska komplext landskap när det gäller, lagstiftning, krav och logistik.

– Projektet gav många tvärvetenskapliga lärdomar, inte bara om textilier. Vi delar med oss av dessa insikter till hela IKEA för att använda dem i allt från leverantörskedjan till produktutveckling och design, säger han.

Kollektionen kommer att säljas hos IKEA Second hand i ReTuna återbruksgalleria i Eskilstuna, från och med den 2 februari. (Läs vårt stora reportage om återbruksgallerian ReTuna här.)

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.