Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Hon kan tala frösådd med kenyansk bonde

Karriär Sedan första april är Eva Åberg verksamhetschef för Vi-skogen. Hon har en bakgrund som gör att hon har gemensamma intressen med dem som Vi-skogen ska hjälpa.

Hon kan tala frösådd med kenyansk bonde
Eva Åberg. Foto: Privat.

Eva Åberg har arbetat inom biståndssektorn i hela sitt vuxna liv. Sedan första april är hon verksamhetschef för Vi-skogen, efter elva år som internationell chef hos biståndsorganisationen Diakonia.

– Jag gillar agroforestry och jag tror jag kan bidra på mitt nya jobb med min biståndserfarenhet, säger hon när Miljö & Utveckling ringer henne.

Hon har arbetat hemma sedan hon började, med medarbetare på distans och har inte hunnit sätta sig in i alla detaljer än. Men hon har ändå en del tankar om betydelsen av de träd som organisationen planterar.

Skugga livsviktig

– Det handlar om att driva ett hållbart jordbruk genom att introducera träd för småbönder. De som har jobbat länge med bistånd har sett att när du planterar träd på en skolgård gör det all skillnad i världen, eftersom det ger skugga och även mellanmål, genom att träden också ger frukt. Skuggan är fantastiskt viktig, även för småbruk, säger hon.

Hon är inte främmande för plantering. Hennes examensarbete i internationella relationer handlade om bistånd till skogssektorn.

– Men jag trodde inte att det skulle poppa upp i mitt liv igen, säger hon.

Intresserad av odling

Hennes relation till skog och plantering är dock djupare och äldre än så.

– Jag är ju från Värmland, och skogen är en del av min själ skulle jag säga. Jag är också intresserad av fröodling och är förespråkare av bevarandet av gamla kultursorter av grönsaker och annat. Så när en bonde i Kenya pratar om hur man sparar frön, så har jag egen erfarenhet av det, säger hon.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.