Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Finanssektorn ska få hjälp att arbeta seriöst med klimatmålen

Karriär Dennis Pamlin, senior rådgivare hos Rise, har fått i uppdrag av FN:s miljöprogram Unep-FI att utreda hur finanssektorn kan bidra till att klimatmålen enligt Parisavtalet nås. Han anser att det som gjorts inte varit seriöst.

Finanssektorn ska få hjälp att arbeta seriöst med klimatmålen
Dennis Pamlin. Foto: Rise.

Om projektet

De ska förändra finanssektorn

FN: s initiativ Unep-FI är samarbete med den globala finanssektorn, med mer än 300 medlemmar som kan vara banker, försäkringsbolag och investerare. Fler än hundra institut deltar också.

FN-projektet heter ”From Disclosure to Alignment and Beyond”. Rapporten väntas i maj 2020, eller möjligtvis lite senare. Dennis Pamlin ska samarbeta med Ben Caldecott som är medgrundare av Oxford Sustainable Finance Programme.

Dennis Pamlin, som arbetar med finanssektorn hos Rise och nu också på uppdrag av FN, anser att det som gjorts hitintills inte är räcker alls med tanke Parismålet.

– Vi har inte haft ett seriöst sätt att arbeta med klimatfrågan, säger han.

Hur menar du?

– Man har pratat om vad man kan göra. Finanssektorn har till exempel varit fantastisk på att tala om vad man avinvesterat och om sina indikatorer och mål. Men det ska vara relaterat till en verklighet och en framtid med max 1,5 graders uppvärmning.

–Vissa stora firmor tycker till exempel att de har jobbat lite med återvinning men affärsmodellen bygger på slit och släng. Till och med Financial Times konstaterar att det bästa HM kan göra för hållbarheten är att gå i konkurs.

Men de försöker ju ändå?

– Många inom miljövärlden är också fångade i det här. Genom att miljömärka får man kanske bättre papper till exempel. Men det är bara en marginell förbättring. I själva verket måste vi ta nya steg. Vi behöver ett paradigmskifte, från marginellt till transformativt. Istället för att tala om gröna lån, så ska du till exempel titta på vad lånen har gått till och vad konsekvenserna av lånen är.

– Några jobbar dag ut och dag in med att hitta morgondagens lösningar. De kan minska utsläppen med miljarder ton. Men de entreprenörer som redan har hållbara lösningar får ingen uppmärksamhet, utan det får istället de som avinvesterat i kolkraft.

Och var kommer du och Ben Caldecott in i det här?

– Vårt uppdrag är att skriva en rapport om vad som är nästa steg för finansvärlden. Vi vill också ta reda på vad finanssektorn kan göra för att leverera något som är mätbart i förhållande till verkligheten. Det räcker inte med gröna erbjudanden utan vi måste fundera på vad som behövs och gå igenom sektor för sektor med det perspektivet.

– Nästa steg är frågan om hur det ska genomföras, rent praktiskt. Det finns inga system förr det, ingen excelmall. Vi letar därför efter dem som inte behöver få de här färdigtuggat, utan som själva bryter ny mark, med nya värderingar.

– Det som sågs som totalt omöjligt för några veckor sedan, sker nu överallt på grund av corona. Där ser vi hur snabbt något förändras från att vara otänkbart till självklart.

Varför har just du fått det här uppdraget?

– Det är en bra fråga. Det finns flera anledningar. Hos Rise leder jag arbetet med att mäta positiv påverkan, utifrån en vision som skapades under klimatmötet i Paris 2015. Den handlar om hur vi driver fram nya lösningar, med färre fossilbilsföretag och mer av Tesla. Jag deltar också olika grupper som ser över möjligheten till transformativa lösningar, som EIT Climate KIC och Companies for a Half-Earth Future.

– Tidigare har jag också arbetat hos Världsnaturfonden, WWF, UNGC och även tillsammans med Ikea, Husqvarna med flera.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.