Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Han ska leda Fairtrade Sveriges arbete

Karriär Fairtrade Sverige får en ny ordförande i form av LO:s tidigare ordförande. Han ska bidra med sin stora kunskap inom näringslivsfrågor.

Han ska leda Fairtrade Sveriges arbete
Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Fairtrade Sverige

Karl-Petter Thorwaldsson tillträder som ny ordförande för Fairtrade Sverige. Han har stor kunskap om näringslivsfrågor och FN:s globala hållbarhetsmål.

– Genom att betala lite mer för ett paket kaffe bidrar jag till att förbättra familjeekonomin för odlare i Östafrika och Latinamerika. Det är det jag gillar med Fairtrade, att vi genom våra val i butik kan förändra levnadsvillkoren för de som producerar det vi dagligen konsumerar, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Intresse för hållbar handel

Han har tidigare varit ordförande för LO, Landsorganisationen i Sverige, som är en paraplyorganisation av fackliga arbetstagarorganisationer.

Men vill nu engagera sig djupare i hållbarhetsfrågor. Intressent för Fairtrade fick han upp på nittiotalet, då han såg märkningen för första gången.

Karl-Petter Thorwaldsson har under sina resor till Nicaragua, Sydafrika och Kenya fått upp ögonen för vilken skillnad hållbar handel gör i människors liv.

– När jag besökte Fairtrade-certifierade kaffeodlare i Nicaragua för några år sedan fick jag se hur de använt premiepengarna till att dra in el i bostäderna. Det gjorde att barnen kunde läsa läxan på kvällarna. Odlarna hade också byggt en skola med hjälp av Fairtrade-premien, säger han.

Skillnad efter coronapandemin

Karl-Petter Thorwaldsson tror att coronakrisen kommer göra att vi breddar vårt synfält och inte går tillbaka till business as usual efter krisen.

– Låt oss lära oss något av det här och starta upp våra samhällen med schyssta villkor för de anställda i leverantörskedjorna och med den handlingskraft som krävs för att ta itu med klimatfrågan. Om vi tar fasta på människors och företags vilja att göra rätt kan vi på ett positivt sätt främja en hållbar handel, menar han.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.