Tredjepartsgranskad hållbarhetsredovisning ökar globalt

Hållbarhetsredovisning En ny rapport visar att verifiering av hållbarhetsredovisning ökar ur ett globalt perspektiv. Rapporten pekar också ut en redovisningsstandard med stor global dominans.

Tredjepartsgranskad hållbarhetsredovisning ökar globalt
Foto: Adobe Stock

Antalet företag som tredjepartsgranskar sin hållbarhetsredovisning ökar globalt. Det visar en rapport där International Federation of Accountants, Ifac, analyserat hållbarhetsredovisningar från cirka 1400 företag i 22 länder. Enligt rapporten var det 69 procent av företagen som verifierar delar av sin hållbarhetsredovisning genom oberoende granskning. Den siffran är en ökning med 5 procent sedan 2021.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Av alla världens olika ramverk för hållbarhetsredovisning konstaterar Ifac att Global Reporting Initiative, GRI, var den mest använda. Hela 77 procent av de granskade hållbarhetsredovisningarna följde GRI:s standarder. Man konstaterar också att hållbarhetsinformation som rapporteras enligt GRI-standarderna verifieras oftare än information som redovisats med andra ramverk.

Huvudbudskapet i Ifac:s rapport är att det även om användningen och verifieringen av hållbarhetsrapportering ökar så finns det ett behov ytterligare global stanardisering där fler företag redovisar på samma sätt ur ett globalt perspektiv. Man efterlyser också mer obligatorisk redovisning med tydliga krav på tredjepartsverifiering.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.