För första gången på 25 år – nu ökar den extrema fattigdomen

World Economic Forum 2023 Den extrema fattigdomen ökar för första gången på 25 år. Samtidigt har världens rikaste procent fått mer än dubbelt så mycket som alla andra de senaste två åren. Nu uppmanar Oxfam världens regeringar att införa en förmögenhetskatt för att bromsa den stigande ojämlikheten.

För första gången på 25 år – nu ökar den extrema fattigdomen
Enligt en ny Oxfamrapport skenar ojämlikheten i världen. Foto: Adobe Stock.

Sedan 2020 har två tredjedelar av all ny förmögenhet gått till världens rikaste procent, vilket är mer än dubbelt så mycket som resterande 99 procent av jordens befolkning fått dela på. Samtidigt ökar den extrema fattigdomen för första gången på 25 år.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det visar Oxfamrapporten Survival of the Richest, som organisationen nyligen publicerade i samband med World Economic Forum i Davos i Schweiz.

I Sverige följer utvecklingen samma linje. Fem personer äger mer än fem miljoner människor tillsammans. Samtidigt rapporterar Sveriges stadsmissioner att nya och större grupper syns vid matbankerna när pengarna tagit slut i mitten av månaden.

– Världens förmögenhet, makt och inflytande är extremt ojämlikt fördelade. Framför allt finns det oerhört många som nästan inte har några tillgångar alls och några få individer äger mer än en majoritet av världens befolkning, säger Suzanne Standfast, generalsekreterare på Oxfam Sverige i en kommentar.

Världsläget och politiskt agerande bakom utvecklingen

Enligt rapporten beror den stigande ojämlikheten delvis på de senaste åren som präglats av pandemi, klimatkris och Rysslands anfallskrig mot Ukraina, vilket medfört ökande mat – och energipriser och en skenande inflation.

Men det beror enligt organisationen också på politiskt agerande. Enligt rapporten har årtionden av skattesänkningar för de allra rikaste och företag medfört att de fattigaste människorna i många länder idag betalar högre skattesatser än miljardärer.

Uppmanar regeringar att införa förmögenhetsskatt

Men det går att vända utvecklingen med relativt enkla metoder, menar Oxfam. Rapporten lyfter att två miljarder människor skulle kunna lyftas ur fattigdom om världens miljardärer betalade en förmögenhetsskatt på fem procent. Organisationen vill också se en engångsskatt på större förmögenheter, samt att regeringar agerar för att stoppa skatteflykt.

I Sverige vill Oxfam att regeringen utreder ojämlikheten och dess konsekvenser. Organisationen lyfter även att Sverige bör ge ett generöst bistånd, minst en procnet av BNI, samt att klimatfinansieringen till länder med utbredd fattigdom och utsatthet behöver öka.

– Vi lever i en värld som nu präglas av polarisering och ojämlikhet. Det mänskliga lidandet är enormt. Men ojämlikhet är ingen naturlag. Det är ett resultat av politiskt agerande och vi kan och måste välja att försöka sätta stopp för den ökande ojämlikheten, Suzanne Standfast i en kommentar.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.