De senaste åren har medier vid flera tillfällen avslöjat missförhållanden med arbetsmiljön på nätapoteket Apoteas lager i Morgongåva. Ett 30-tal anställda ska bland annat ha vittnat om stress, sexuella trakasserier, kameraövervakning och att de blivit inlåsta. Bristande hållbarhetsarbete har också tidigare konstaterats av en hållbarhetschef på Apotea som till slut valde att lämna företaget.
Efter avslöjanden om missförhållanden – nu vinner Apotea hållbarhetspris
Utmärkelse
Efter avslöjanden om missförhållanden med arbetsmiljön på Apotea vinner nu nätapoteket pris för årets mest medvetna butik 2022. Juryn bakom utmärkelsen säger att fokus legat på klimat och miljö snarare än sociala villkor.
– Bolag kan göra fel och ändå vara hållbara om de rättar till felet, säger juryn Mårten Sjölin.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Efter alla skandaler och avslöjanden vinner nu nätapoteket hållbarhetspriset Årets mest medvetna butik 2022. Bakom priset står prisjämförelsesajten Prisjakt. Syftet med priset är att ”guida konsumenter till smartare och mer hållbar shopping” och vinner gör den butik som ”gjort den bästa insatsen för att minska sin miljöpåverkan”.
”Apotea har under många år visat upp ett genuint och ambitiöst hållbarhetsarbete inom främst optimerade e-handelsförpackningar, effektiva lagerlösningar och elektrifierade transporter (…) Apotea är öppna med att det finns många utmaningar och de arbetar aktivt både inom den egna organisationen och tillsammans med branschkollegor på att lösa dem”, skriver juryn i sin motivering.
Sociala villkor inte tävlingens fokus
Hållbarhetsstrategen Mårten Sjölin är en av de tre jurymedlemmar som utsett Apotea till årets vinnare. När Miljö & Utveckling når honom säger han att juryn är medvetna om de arbetsmiljöproblem som uppdagats på Apotea, men att sociala villkor inte varit tävlingens fokus.
– Utvädringen och de frågor som ställs är främst riktade mot klimat och miljö. I mallen som Prisjakt skickar ut finns sociala villkor inte med lika starkt. När vi gör bedömningen utgår vi bara från frågorna som finns med i formuläret, säger han.
Så arbetsmiljöproblemen har inte alls varit med i bedömningen?
– Jo, det har självklart varit med i diskussionerna. Men nu vet vi att de har jobbat väldigt hårt med att förbättra arbetsvillkoren på lagret. Eftersom Apotea verkligen drivit på arbetet med hållbar e-handel genom elektrifierade fordon, solceller, egenproducerad energi och hållbara förpackningslösningar så tycker vi ändå att de är värdiga vinnare, säger han.
Sänder det inte fel signaler?
– Nej det tycker jag inte. Inom alla bolag kan det hända saker, även bland de som jobbar ambitiöst med riskanalyser. För Apoteas del hamnade de också i en ganska onormal situation under coronapandemin, när efterfrågan på läkemedel kraftigt ökade och de fick anställa många under kort tid. Min uppfattning är att de har tagit kritiken på största allvar. De har varit transparenta och deras vd har gått ut och sagt att de gjort fel, säger Mårten Sjölin och fortsätter:
– Sedan har som sagt tävlingens fokus inte legat på det, så vi har inte kunnat göra en bedömning om vad arbetet med att rätta till problemen har resulterat i. Men jag tycker att bolag kan göra fel och ändå vara hållbara om de rättar till felet.
Finns det anledning att se över tävlingen framöver?
– Ja, vi har diskuterat detta i juryn som en utveckling inför nästa år, det vill säga att vi bör lyfta upp sociala villkor starkare.
I en skriftlig kommentar till Miljö & Utveckling skriver Apoteas hållbarhetschef Erika Svensson att man tagit arbetsmiljöproblematiken på största allvar. Hon skriver att man bland annat tillsatte en vice vd med ansvar för Apoteas humankapital, flera skyddsombud, satsade på kompetensutveckling samt bättre och tätare dialog med facket.
”På Apotea är vi jättestolta över priset årets medvetna butik och välkomnar ett tillägg med sociala frågor i tävlingen. Socialt ansvar i hela värdekedjan, inte bara i den egna verksamheten, är avgörande för en hållbar och medveten verksamhet” skriver Erika Svensson.