nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Rökare är mer benägna att fimpa i askkopparna när dessa syns ordentligt, enligt en nudgingstudie från Göteborg. FOTO: John Areblad, Kanvassfilm

Nudgingstudie: Synliga askkoppar får fler att fimpa rätt

Askoppar som smälter in i omgivningen är fel strategi om man ska få människor att sluta fimpa på gatan, enligt en nudgingstudie från Göteborg.

  • Annons 1

Problemet med fimpar som ligger och skräpar på gatan kostar Göteborg stora summor årligen att hantera. Dessutom innehåller fimpar miljögifter och har en lång nedbrytningstid.

Sedan hösten 2016 har Göteborgs stad tillsammans med företaget A Win Win World därför genomfört två olika nudgingstudier för att få rökare att använda sig av askopparna i större utsträckning.

Glada färger

I den första studien jobbade man med att sätta ut färgglada askkoppar i stadsmiljön för att öka synligheten.

I den senaste studien byggdes detta på med stora skyltar på duvor som uppmanade rökarna att fimpa rätt. På en del platser användes markdekaler för att uppmärksamma askkoppen.

Ska vara synliga

Enligt studien är det effektivt att göra askopparna mer synliga. Kombinationen av skyltar med duvor och de orangea askkopparna fungerade 70 procent bättre än bara svarta askkoppar. Markdekaler var ännu mer effektivt i början, men resultatet blev sämre över tid, troligtvis på grund av att markdekalerna blev mer slitna.

– Vi tror att nudging är en framkomlig väg för att minska antalet fimpar på gatan. En annan nudge vi testar är de rosa fimpomater vi satt upp runtom i staden, där man kan rösta på olika alternativ med sin fimp och på så vis låter bli att slänga den på marken. Det har visat sig vara en uppskattad och effektiv metod, säger Stefan Risedahl, projektledare på Trygg, vacker stad i Göteborg.

 

Göteborgs stads första nudgingstudie kan du läsa om här:

Askkoppar fick fler att fimpa på gatan

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.

Rapport om fem grader varmare klimat

Om jordens medeltemperatur överskrider två grader, finns risken att det inte tar stopp där, utan går upp till fyra eller rentav fem grader. Det har forskare från Stockholm Resilience Centre kommit fram till i en ny studie.