Askkoppar fick fler att fimpa på gatan

Avfall & Återvinning Där det finns traditionellt svarta askkoppar utplacerade i stadsmiljön slänger göteborgarna fler fimpar direkt på gatan än där det saknas askkoppar. Det blev resultatet av ett nudgingstudie som precis avslutats.

Askkoppar fick fler att fimpa på gatan
Göteborg Stad

Att ta hand om fimpar som slängs på gatan kostar i snitt tio gånger mer än när de läggs direkt i askkopparna. Dessutom tar det lång tid för fimpar att brytas ned av naturen.

Göteborgs stad har genomfört ett projekt i samarbete med organisationen A Win Win World och tankesmedjan Demos Helsinki där de med hjälp av nudging har försökt få göteborgarna att sluta fimpa på marken. Nudging handlar om att påverka människors beteende, ofta i en mer hållbar riktning, till exempel att ta cykeln istället för bilen eller handla mer klimatsmart mat.

Färgglada askkoppar

Konstnärlig askkopp CamiaPia
Foto: Göteborg Stad

Göteborgs stad satte upp tre olika typer av askkoppar vid fem olika spårvagnshållplatser i centrala Göteborg där det tidigare inte suttit några. Askkopparna var svarta, orange och eller konstnärligt dekorerade. Man mätte samtidigt nedskräpningen vid ett par spårvagnshållplatser där det inte fanns askkoppar utplacerade. Sedan studerade man sedan var och hur mycket göteborgarna fimpade.

Oväntat resultat

Resultatet var minst sagt oväntat. På de platser där man nu placerade ut traditionella svarta askkoppar som ofta används i stadsmiljö, ökade nedskräpningen. Där askkopparna var målade orange eller dekorerade var folk mer benägna att fimpa direkt i askkoppen. Däremot var skillnaden liten jämfört med på kontrollplatserna, där det inte fanns några askkoppar alls.

Katharina Paoli
Katharina Paoli, foto Martin Stenmark Katharina Paoli

– Det är verkligen spännande med mänskligt beteende. Innan vi genomförde studien intervjuade Göteborgs stad 600 göteborgare som alla sade att det ville se fler och mer tillgängliga askkoppar, sedan fimpar de ändå på marken, säger Katharina Paoli, verksamhetsansvarig för Nudging Sweden och ordförande i A Win Win World

För att verkligen ta reda på om Göteborgs stad helt bör ta bort askkopparna i framtiden för att minimera nedskräpningen, tycker hon att man nu bör göra mer omfattande mätningar.

– Jag kan inte rekommendera Göteborgs stad att helt ta bort askkopparna för studien är inte tillräckligt stor. Däremot visar den att det går att spara pengar genom minskad nedskräpning med ganska enkla medel, exempelvis genom att måla om askkopparna, säger Katharina Paoli.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.