Experten: Dags att förbereda sig på digitala produktpass

Certifieringar EU vill som bekant övergå till en cirkulär ekonomi och en del i den strävan är att skapa ett digitalt pass med hållbarhetsdata för produkter. Nu har det utvecklats en prototyp för att visa hur verktyget kan användas i praktiken.

Experten: Dags att förbereda sig på digitala produktpass
Viveka Risberg har varit projektledare för arbetet. Foto: Pressbild.

Inom ett par år väntas EU implementera en ny lagstiftning som kräver att nästan alla produkter på den europeiska marknaden har ett digitalt produktpass. Dessa ska ge tillförlitliga hållbarhetsdata ner till minsta komponent – allt för att öka spårbarhet och underlätta en cirkulär ekonomi. Nu har projektet ProPare tagit fram en prototyp för hur digitala produktpass kan fungera, oavsett produkt, bransch, eller användare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi har utvecklat prototypen för att visa hur en global och standardiserad infrastruktur för digitala produktpass kan fungera i praktiken, säger Viveka Risberg, projektledare för ProPare till Miljö & Utveckling.

Viveka Risberg förklarar att den nya EU-lagstiftningen kräver att företag tillhandahåller produktdata som klimatavtryck, återvinningsbarhet och reparerbarhet – inklusive information om ingående komponenter.

Prototypen är i form av en mobilapp som kopplar olika produkter till en tredjepartscertifiering som till exempel Svanen eller EU-blomman. Detta eftersom lagstiftningens utformning, och vilka parametrar som ingår, inte är bestämt.

Vad kan företag göra för att arbeta proaktivt med den kommande lagstiftningen?

– Företag som förbereder sig i tid med digitala produktpass kommer att få en konkurrensfördel. För att uppnå detta kan man vidta flera åtgärder redan nu. Ett exempel är att genomföra olika pilotprojekt för att undersöka hur man bäst kan dela produktdata med kunder, myndigheter och andra företag. Det är också viktigt att säkerställa att man väljer en lösning som möjliggör att relevant information kan delas med alla målgrupper.

En annan åtgärd är enligt Viveka Risberg att kontakta en standardiseringsorganisation för att kunna vara med och påverka hur standarden för digitala produktpass kommer att se ut.

– Företag som vill vara med i matchen bör börja förbereda sig nu för att kunna göra produktinformationen tillgänglig för sina kunder på ett enkelt och effektivt sätt.

Finns det risk för grönmålning?

Det är tydligt att det finns en potentiell risk för fusk, missförstånd och greenwashing när det gäller hanteringen av enorma mängder data som är involverade i en produktcertifieringsprocess. I dag finns det fortfarande många oklarheter om hur denna process ska gå till och hur den kan verifieras på ett trovärdigt sätt.

För att undvika greenwashing tror Viveka Risberg på vikten av certifieringar, som kan spela en betydelsefull roll i att säkerställa att produkter uppfyller de krav som fastställs i certifieringsprocessen. Detta kan bidra till ökad transparens och trovärdighet för företagen och konsumenterna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.