EU:s nya klimatlag möter kritik

Klimat EU klubbar en historisk klimatlag där vi om 30 år ska vara klimatneutrala. Samtidigt är flera miljöorganisationer och däribland Greta Thunberg kritisk till den nya lagen.

EU:s nya klimatlag möter kritik
Greta Thunberg. Foto: Adobe Stock/ wikipedia

Bland virusoro och politiska utspel gör EU-kommissionen ett tappert försök att få upp klimatet på agendan igen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Huvudrollen på agendan innehavs av EU:s nya förslag på en klimatlag, som handlar om ett bindande mål där EU:s medlemsländer ska nå klimatneutralitet till 2050.

Klimatlagen godkändes under onsdagen 4 mars av EU-kommissionens 27 kommissionärer.

Klar i höst

Nu kommer en period av väntan, där den nya lagen ska behandlas av medlemsstaterna, Europaparlamentet och kommissionen. Planen är att parlamentet ska ha enats till september 2020 och ministerrådet en månad senare.

Förhoppningar finns därmed att den nya lagen ska vara klar till årets stora internationella klimatmöte, COP 26, som hålls i Glasgow i november.

Går för långsamt

EU möter dock mothugg från flera kritiker som menar att klimatarbetet går för långsamt. Sverige och elva andra medlemsländer har bland annat uttryckt en önskan om att ett förslag senast i sommar ska presenteras för hur hela EU ska hantera klimatmålen inför 2030.

Men EU-kommissionen verkar inte planera att bli klar med lagen förrän till hösten.

Högre ambition hade satt press

Världsnaturfonden skriver i ett uttalande att eftersom de flesta länders nationella klimatplaner (NDC) inom Parisavtalet sträcker sig till 2030, hade en kraftig skärpning av EUs 2030-mål i klimatlagen skickat en tydlig och stark uppmaning till resten av världen inför FN-förhandlingarna i Glasgow senare i år.

– Med en högre ambition än den 50-55 procent minskning till 2030 som nu föreslås i lagen, hade EU kunnat sätta större press på resten av världens länder inför klimatmötet i Glasgow. Det blir nu viktigt att de svenska EU-parlamentarikerna, regeringen och riksdagen driver på för en ytterligare skärpning av målen i de kommande förhandlingarna, säger Ola Hansén, senior klimatrådgivare på WWF.

Översyn av målen var femte år

Förslaget till en klimatlag innehåller även flera åtgärdsförslag för att säkerställa att det långsiktiga målet nås. Bland annat ska man se över målen var femte år, precis som i Parisavtalet. Denna utvecklingsbana ska även sätta ramen för utsläppsminskningar fram till 2050 och man kommer ta hänsyn till den senaste forskningen och tekniken.

EU-komissionen kan även få makten att utfärda rekommendationer till medlemsländer som inte följer utvecklingsbanan. Medlemsländerna ska då i sin tur ha skyldighet att vidta åtgärder för att följa klimatlagen.

Världsnaturfonden WWF vill se oberoende råd

Om dessa förslag skulle klubbas innebär det att EU får mer makt att sätta press på medlemsländerna. Men det kan också uppstå motsättningar, då EU kan uppfattas som allt mer överstatligt.

WWF i sin tur ser gärna att EU hittar inspiration från den svenska klimatlagen, med bland annat ett inrättande av ett oberoende vetenskapligt råd och en tydlig avsikt att alla politikområden ska bidra till klimatmålen.

Inte i linje med vetenskapen

Greta Thunberg var på plats och talade inför EU-parlamentet under onsdagen. Hon sågade den nya klimatlagen ganska ordentligt. Under det tio minuter långa talet sade hon att lagförslaget inte ligger i linje med vetenskapen och att klimatbudgeten är för liten för att kunna begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader.

– Om EU presenterar den här lagen så signalerar ni indirekt att ni har gett upp. Gett upp Parisavtalet, och gett upp om att göra allt ni kan för att säkra en trygg framtid för era barn, sade hon.

Ambitionsnivån inte verklighetsförankrad

Miljöorganisationen Greenpeace är även skeptisk till förslaget. De skriver följande:

”Den föreslagna klimatlagen säger att utsläppen måste minska med 50-55 procent till 2030. Men det är inte tillräckligt. Enligt en ny FN-rapport behöver EU minska med minst 65 procent år 2030 för att vara i linje med 1,5-gradersmålet. Alltså är ambitionsnivån inte verklighetsförankrad.”

Vill se fossilt slutdatum

Organisationen skriver även att förslaget saknar ett slutgiltigt datum för när utfasningen av fossila bränslen måste ha skett, vilket gör att kol, olje- och gasindustrin kan fortsätta sina verksamheter och öppna nya industrier.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.