Stora brister i storbolagens klimatredovisning: ”Förvånande”

Hållbarhetsredovisning Felaktiga siffror, inlåsta dokument och bolag som inte rapporterar utsläpp alls. En ny granskning av storbolagens hållbarhetsrapporter visar att många är långt ifrån att klara EU-kraven på obligatorisk hållbarhetsredovisning, CSRD.

Stora brister i storbolagens klimatredovisning: ”Förvånande”
En granskning av storbolagens hållbarhetsrapporter visar att många är dåligt förberedda inför CSRD. Foto: Adobe Stock.

EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD, innebär strängare krav på företagens hållbarhetsrapportering. För att öka insynen i bolagens klimatpåverkan ska de från och med nästa år redovisa sina utsläpp.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

För att undersöka hur väl förberedda storbolagen är har medborgarplattformen Klimatkollen, tillsammans med konsultbolaget 2050 Counsulting, granskat företagens hållbarhetsrapporter.

Granskningen, Bolagsklimatkollen, baseras på utsläppsdata från 150 av storbolagens hållbarhetsrapporter. Resultatet visar att rapporterna innehåller stora brister och att kvaliteten mellan rapporterna varierar kraftigt.

– Det är förvånande med så stora fel och brister i klimatredovisningen, med så kort tid kvar till att EU:s hårdare krav börjar gälla. Felaktiga siffror, inlåsta dokument, hemmasnickrade kategorier och bolag som inte rapporterar utsläpp alls. Så skulle aldrig finansiell rapportering hanteras, säger Ola Spännar, medgrundare av Klimatkollen i en kommentar.

Granskningen visar också att 14 procent av bolagen inte redovisar företagens utsläpp i värdekedjan, de så kallade scope 3-utsläppen. Detta trots att 80–90 procent av bolagens klimatavtryck ofta finns just där. Transparens och öppenhet är också något som saknas i många av rapporterna.

Baserat på resultaten har Klimatkollen och 2050 Consulting tagit fram åtta rekommendationer till bolagen på hur de kan klara kraven i CSRD.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.