7 tips: Så tillverkar du förpackningar som förhindrar nedskräpning

Cirkulär ekonomi Förpackningstillverkare har ett ansvar att minska nedskräpningen. Men det finns sätt att minska nedskräpningen redan i produktionen.

7 tips: Så tillverkar du förpackningar som förhindrar nedskräpning
Foto: Adobe Stock

Om ditt företag har producentansvar för förpackningar måste du se till att de inte bidrar till nedskräpning. De goda nyheterna är att nedskräpningen av förpackningar kan minskas genom att man tillämpar rätt tillverkningsdesign. Branschorganisationen Näringslivets producentansvar har nu tagit fram en matnyttig lista med sju tips på vilka designknep du kan använda för att förhindra att dina förpackningar bidrar till nedskräpning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?
  1. Minska överpaketering

    Minimera användningen av förpackningsmaterial genom att endast använda den mängd som krävs för att uppfylla funktionens syfte. Välj exempelvis större förpackningar istället för flera små. Genom att använda färre materialtyper underlättas återvinning och risken för felaktig sortering minskar.
  2. Från engångs till flergångs

    När man designar återanvändbara förpackningar är det viktigt att tydligt visa att de ska användas flera gånger och inte slängas efter en gång. En smart design kan öka både det faktiska och upplevda värdet, vilket minskar risken för nedskräpning, eftersom människor gärna tar hand om det de anser vara värdefullt.
  3. Undvik lösa delar.

    Förenkla förpackningen genom att minska antalet delar. En återförslutsbar förpackning minskar risken för spill och gör den lättare att ta med. Färre materialtyper underlättar korrekt sortering.
  4. Fastsatta korkar och lock

    Genom att se till att korkar och lock är fastsatta vid huvudförpackningen både under och efter användning minskar risken för att de tappas bort.Från och med den 3 juli 2024 kräver engångsplastdirektivet att korkar är fästa vid dryckesförpackningar.
  5. Undvik flikar och rivkanter

    Säkerställ att förpackningen är enkel att öppna utan att delar lossnar från huvudförpackningen. Använd rivstopp eller undvik rivkanter, och se till att öppningen fungerar utan att hörn behöver rivas av. Tillhandahåll tydliga instruktioner för hur förpackningen ska öppnas.
  6. Var försiktig med nedbrytbara material

    Undvik att använda nedbrytbara material eller material som kan ge intrycket att produkten bryts ner i naturen. Det ökar risken för att förpackningen hamnar som skräp
  7. Använd information och märkning

    Att märka förpackningen med en sorteringssymbol och förklarande text gör det lättare för konsumenten att förstå vilket material förpackningen består av och hur den ska sorteras.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.