nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vattenbristen ett akut dilemma

I veckan samlas myndigheter, företag, forskare, miljöorganisationer och FN-organ i Stockholm för att tillsammans diskutera lösningar på världens vattenproblem.

  • Annons 1

Totalt väntas personer från 140 organisationer att samlas i Stockholm. I år är temat vatten i en urbaniserad värld. Kommer världens megastäder att klara den allt hårdare pressen från miljontals invånare när det gäller dricksvatten, avlopp, föroreningar och vattenkvalitet? Och hur lyckas regeringar och myndigheter skydda ekosystemen som förser oss med vatten?

I samband med att Världsvattenveckan öppnande igår släppte Världsnaturfonden rapporten Big cities, big waters, big challenges. Water in an urbanized world där man studerat situationen i sex av världens megastäder som utmanas av en tuff situation framöver: Mexiko City, Buenos Aires, Nairobi, Calcutta, Karachi och Shanghai.

Vattenkrisen är allvarlig. 1,1 miljarder människor lider av akut vattenbrist och 2,6 miljarder människor saknar tillgång till vatten och sanitet. Mer än 50 % av världens våtmarker har försvunnit det senaste seklet. Ett flertal av jordens största floder, exempelvis Rio Grande och Ganges, har förlorat eller håller på att förlora sin kontakt med haven och endast en tredjedel av världens 177 stora floder är fritt flödande, det vill säga opåverkade av dammar eller andra barriärer.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.