Så kan växter stoppa mikroplast i dagvatten

PLAST Genom att tillsätta ett särskilt växtextrakt till ett lager av träspån, kan man skapa ett filter som i stort sett kan fånga alla mikroplastpartiklar som finns i vatten. Det visar en ny studie.

Så kan växter stoppa mikroplast i dagvatten
Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment som är upp till fem millimeter.

Det naturliga växtämnet tanniner, som ger omogna frukter och frön en otrevlig smak för människor och djur, har potential att kostnadseffektivt och i en större omfattning användas som filter för att avlägsna mikroplaster från vatten. Det säger Orlando Rojas, forskningschef för bioproduktinstitutet vid University of British Columbia.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– De flesta av de hittills föreslagna lösningarna är antingen dyra eller svåra att implementera i större skala. Vi presenterar en lösning som potentiellt kan skalas ned för hushållsbruk eller upp för kommunala reningsanläggningar. Vårt filter, i motsats till plastfilter, bidrar inte till ökad förorening eftersom det använder förnybara och nedbrytbara material, säger Orlando Rojas, i en kommentar.

I sin studie analyserade Orlando Rojas mikropartiklar som frigjordes från vanliga tepåsar tillverkade av polypropen. Forskarteamet fann att deras metod, kallad ”biocap”, fångade mellan 95,2 procent och upp till så mycket som 99,9 procent av plastpartiklarna i vattenpelaren, beroende på typen av plast.

Sundsvallsfjärden

Liknande forskning har nyligen utförts vid den svenska Sundsvallsfjärden och den starkt trafikerade Sundsvallsbron. Forskare från Luleå tekniska universitet har där testat både sand-, kalk- och gräsfilter för att rena dagvatten.

LTU-forskarna drog slutsatsen att ett filter baserat på sandmaterialet tycks vara mest effektivt. Detta då det visade sig ha högre reningsgrad och bättre reningsegenskaper än biofilter utan växter.

Fakta

Vad är mikroplast?

Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment som är upp till fem millimeter. Det kan vara tillverkat som mikroplast, eller bildas vid slitage eller nedbrytning av plast.

Mikroplast delas ofta upp i två grupper, primär och sekundär. Till den primära gruppen hör till exempel de som har tillverkats avsiktligt för att användas som råmaterial inom plastindustrin, som skrubbmaterial i olika produkter eller som tillsats i kosmetika. Sekundär mikroplast kommer från större plast- och gummiföremål som har brutits ner till mindre partiklar. Plastskräp bryts till exempel ner till mikroplaster i naturen när det exponeras av solljus. Sekundär mikroplast genereras också till exempel vid slitage av vägar, bildäck och genom slitage av syntetisk textil.

Källa: Naturvårdsverket

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.