nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Greenwashpriset 2019
Priset delas ut till det företag, den organisation eller makthavare som anses vara störst miljöförvillare för året. FOTO: Jordens Vänner

Preem fick Greenwashpriset 2019

Det blev raffinaderijätten Preem som tog hem det som kallas Sveriges minst eftertraktade miljöpris, Greenwashpriset, 2019.

  • Annons 1

Tre företag var nominerade till årets upplaga av Greenwashpriset, som delas ut av Jordens vänner. Preem blev mottagaren, mycket på grund av företagets planer på att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil, som Miljö & Utveckling skrivit om under våren. För en gångs skull var alla nominerade på plats vid prisceremonin. I vanliga fall brukar mottagaren, som förra året var Centerpartiets partistyrelse, hålla sig borta.

Men i år fanns alltså de tre nominerade: Bra Flyg, Preem och Swedegas på plats. Så här lyder nomineringen av Preem:

”Preem är nominerade för deras planer på en utbyggnad av raffinaderiet i  Lysekil, vilken kommer att göra Preem till Sveriges största utsläppare av fossila bränslen. Utbyggnaden kommer att fördubbla Preemraffs utsläpp från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton varje år. Samtidigt beskriver Preem att deras verksamhet bedrivs med utgångspunkt att bevara miljön för framtida generationer och att deras tankstationer är laddade med ”grön” talloljediesel.”

Preem vann med 55 procent av rösterna. Tvåa kom Bra Flyg och sist kom Swedegas.

Läs mer: Här är de nominerade till Greenwashpriset

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.