Här är de nominerade till Greenwashpriset 2019

Greenwash Ett flygbolag, ett svenskt oljebolag och ett gasbolag är i år nominerade till priset som ingen vill ha. Greenwashpriset delas ut till företag, organisationer eller makthavare som under året anses ha skapat sig en överdrivet grön image med hjälp av vilseledande miljöbudskap.

Här är de nominerade till Greenwashpriset 2019
Jordens Vänner

Svenska Greenwashpriset har sedan 2010 delats ut till aktörer som på ett eller annat sätt skapat fake news inom miljö- och klimatområdet. Tidigare vinnare av priset är bland annat Centerpartiet, Stora Enso, Miljöpartiets partistyrelse och Svenskt flyg.

– Alla nominerade framställer sina miljöskadliga verksamheter som något bra och miljövänligt när det egentligen bara bidrar till ett fortsatt fossilberoende. Vi lanserar Svenska Greenwashpriset årligen för att belysa aktuella vilseledande miljöbudskap och uppmärksamma allmänheten på hur verkligheten och budskapen skiljer sig från varandra, säger Mikael Sundström, ordförande i Jordens Vänner.

De nominerade till Svenska Greenwashpriset 2019 är:

BRA flyg har nominerats för att de i debatten om bioflygbränsle försöker få sina kunder att tro att de kan flyga 100 procent fossilfritt och utan klimatpåverkan, trots att biobränslet används i mycket liten mån samt är tveksamt ur miljöhänsyn.

Preem är nominerade för företagets planer på en utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil, vilken skulle göra det till Sveriges största ”utsläppare av fossila bränslen”, enligt Jordens Vänner. Utbyggnaden fördubblar Preemraffs utsläpp från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton varje år. Samtidigt beskriver Preem att deras verksamhet bedrivs med utgångspunkt att bevara miljön för framtida generationer och att deras tankstationer är laddade med ”grön” talloljediesel.

Swedegas är nominerade för att de försöker få folk att tro att de håller en rak kurs mot fossilfrihet, när de i själva verket, under nästkommande decennier, kommer att verka för en kraftigt ökad import av den klimatkassa fossilgasen. Detta på grund av planer på en ny importterminal för flytande fossilgas (LNG). 

Läs mer om nomineringarna och rösta här.

Läs mer: Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Fakta

Greenwashpriset

Priset är troligen ett av Sveriges minst attraktiva pris.

Det delas årligen ut av Jordens Vänner med stöd av Konsumentverket, till företag, organisationer eller makthavare som skapat sig en överdrivet grön image med vilseledande marknadsföring och/eller annan kommunikation.

De tre slutfinalisterna 2019 är BRA flyg, Swedegas och Preem i Lysekil.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.