Nytt verktyg ska hjälpa textilbranschen minska utsläppen

Klimat Nu lanseras ett nytt verktyg som ska hjälpa textilbranschens underleverantörer att minska sina koldioxidutsläpp.

Nytt verktyg ska hjälpa textilbranschen minska utsläppen
Taichung, Taiwan, ett av världens största kolkraftverk förser många textilfabriker med el. Foto: Adobe Stock

På sitt årsmöte i Boston, USA, meddelade Sustainable Apparel Coalition, SAC, att organisationen i samarbete med Nike och Target Corporation tagit fram ett nytt program som ska hjälpa textilbranschens tillverkande företat i klimatarbetet. SAC samlar över 280 tillverkande textilfabriker och verktyget kan, om det får spridning, skapa en kraftig utsläppsminskning från sektorn.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Verktyget går under namnet Manufacturer Climate Action Program eller kort MCAP och ska enligt SAC hjälpa textilaktörer att komma i gång med sitt klimatarbete och att mäta verksamheternas koldioxidutsläpp. MCAP beskrivs som en pragmatisk process som består av fyra kärnelement.

I det första steget sätter, validerar och offentliggör tillverkare vetenskapligt baserade mål för sina utsläppsminskningar. I det andra steget får användaren rekommendationer och utbildning i man gör klimatriskbedömningar av sina verksamheter så att dessa kan dokumenteras och kopplas till varumärken och samarbetspartners. I det tredje steget får användaren vägledning för hur minskningsplanerna kan utvecklas för att slutligen, i ett fjärde steg uppmuntras att offentliggöra sina eventuella utsläppsminskningar.

MCAP hanterar i dag bara tillverkarnas utsläpp i scope 1 och 2. Enligt SAC har man valt att utesluta scope 3 för att , ge de tillverkande företagen ”en hanterbar startpunkt i klimatarbetet”.

World Resource Institutes Liz Cook betonar hur viktigt det är att klimatarbetet sprids neråt i textilsektorns leverantörskedja.

– Leverantörskedjans utsläpp utgör i genomsnitt mer än 70 procent av ett klädföretagens växthusgasutsläpp. För att fastställa och uppnå ambitiösa mål för utsläppsminskning över värdekedjan måste företag stödja sina leverantörer. Program som MCAP hjälper underleverantörer att bygga upp sin förmåga att mildra klimatförändringar och bli mer motståndskraftiga mot dessa, säger hon i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.