nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU stramar åt klimatkraven

Tilldelningen av utsläppsrätter ska skärpas och gratisutdelningen försvinna. Dessutom ska hälften av intäkterna från auktioner gå till klimatprojekt i utvecklingsländer. Det beslutade EUs miljöutskott i gårdagens omröstning av klimatpaketet.

  • Annons 1

EUs miljöutskott har röstat igenom två viktiga delar i EUs kommande klimatpaket. Den ena delen gäller handeln med utsläppsrätter där EU tidigare kritiserats för en alltför generös tilldelning. Nu blir det däremot tuffare tag:

– Sektorer som berörs av utsläppshandelssystemet ska minska sina utsläpp med 21 procent till 2020, i jämförelse med 2005 års nivåer. Minskningen kommer att ska successivt från 2013. Särskilt energiintensiva sektorer som riskerar att flytta produktion utomlands och därmed släppa ut växthusgaser i andra delar av världen, undantas.

– Gratis utdelning av utsläppsrätter försvinner stegvis. El-producenter får inga utsläppsrätter gratis.

– Alla intäkter från auktionerna ska gå till klimatåtgärder. Hälften inom EU och hälften till utvecklingsländer.

– 40 procent av utsläppsminskningarna får ske genom kompensation där man satsar på klimatprojekt i utvecklingsländer.

Dessutom beslutade miljöutskottet att EUs mål om att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent till 2020 ska öka till 30 procent när det bli ett internationellt avtal som fortsättning på Kyoto-avtalet.

Den andra delen som Miljöutskottet röstat om gäller ansvarsfördelningen mellan medlemsländerna. För Sverige innebär det en minskning av utsläppen med 17 procent till 2020. De medlemsstater som inte uppfyller minskningskraven straffas med färre antal utsläppsrätter.

Miljöutskottet föreslår dessutom att alla större kraftstationer som byggs från och med 2015 ska utrustas med teknik för koldioxidlagring, CCS, där koldioxiden fångas in och lagras under mark i stället för att släppas ut i luften.

Klimatpaketet går nu vidare till EU-parlamentet för omröstning i december. Därefter ska ministerrådet säga sitt.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4