Så ska ”buss på beställning” få ulricehamnare att resa hållbart  

Trafik Minibussar som hämtar och lämnar resenärer, var och när de vill. Det är verkligheten för boende i Ulricehamn när Västtrafik nu inleder projektet ”Buss on demand”. Syftet är att få fler att välja att resa kollektivt framför bilen.

Så ska ”buss på beställning” få ulricehamnare att resa hållbart  
Foto: Peter Wahlström/Eddie Löthman.

Bussystemet fungerar genom att resenärer bokar sin resa via en specialtillverkad app. Om allt rullar på som det ska kommer en buss inom 10–20 minuter för att plocka upp resenären. Upphämtningsplatsen är antingen en vanlig busshållplats, eller är hållplats som enbart syns i appen.

Tjänsten går att använda i hela Ulricehamns tätortsområde och Västtrafiks vanliga biljetter gäller, med samma pris som för en enkelresa med den ordinarie kollektivtrafiken.

”Vi behöver utveckla våra tjänster”

Att Ulricehamn blev testpilot handlar om att kommunen passar bra sett utifrån hur resandet ser ut, befolkningsmängd och geografi.

– Vi behöver utveckla våra tjänster och få ännu fler att resa hållbart. Det här är ett spännande test som vi hoppas ska ge svar på en rad frågor, till exempel vem som använder en sån här tjänst. Men framför allt vill vi se om det här kan ersätta en del bilresor, säger Per Nyrenius, utvecklingsledare på Västtrafik.

Vidare säger han att det kan handla om att ungdomar skjutsas till olika aktiviteter, eller för områden där den ordinarie kollektivtrafiken inte räcker till.

En del av uppdrag om hållbart resande

Projektet, som Västtrafik genomför i samarbete med Ulricehamns kommun och trafikoperatören Connect buss, är en del av Västtrafiks uppdrag för 2023-2024 med att driva innovationer och utveckling som kan underlätta omställningen till hållbart resande.

– Denna typ av dynamisk trafik ligger i linje med detta, och det är en naturlig utveckling för kollektivtrafiken, säger Louise Jeppsson (V), ordförande i Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden i en kommentar.

Ett annat projekt som Västtrafik genomfört inom ramen för uppdraget är att få fler mellanstadieelever att gå, cykla eller resa kollektivt till skolan. Bland annat genom tävlingsmoment integrerad i den dagliga undervisningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.