Lista: Här är faktorerna som gör cirkulär ekonomi lönsam

Cirkulär ekonomi En ny lönsamhetsstudie har utforskat de ekonomiska aspekterna av cirkulära affärsmodeller. Här är faktorerna som är avgörande för en cirkulär affärsmodell.

Lista: Här är faktorerna som gör cirkulär ekonomi lönsam
Foto: Adobe Stock

Det är Wasa Kredit, Länsförsäkringar och forskningsinstitutet Rise som studerat de ekonomiska förutsättningarna för cirkulära affärsmodeller och ekonomin i prenumerationstjänster. Studien, som pågick från november 2023 till april 2024, inkluderade litteraturstudier och intervjuer med företag som implementerat både linjära och cirkulära affärsmodeller.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Även om det i studien konstateras att det behövs fortsatt forskning inom området så dras ett antal slutsatser om vilka faktorer det är som gör en cirkulär affärsmodell lönsam.

Lista: Här är faktorerna som gör cirkulär eknomi lönsam

1. Lång livslängd och hög kvalitet: Den enskilt viktigaste faktorn för lönsamhet i cirkulära affärsmodeller var att de produkter som cirkuleras har lång livslängd och hög kvalitet. Därför är produkter som är designade för längre användningstid särskilt lämpliga för omställningen till prenumerationstjänster.

2. Prenumerationstjänster som affärsmodell: En annan slutsats som dras är att prenumerationstjänster är en bra modell för att skapa cirkulära affärer. Kunden äger inte produkten utan betalar för användning eller tillgång över en period.

3. Företagskunder (B2B): Modeller riktade mot företagskunder visar sig enklare att uppnå lönsamhet i, särskilt när tjänsten kan kopplas till problemfri användning eller när kunder har kapitalbegränsningar.

Studien har genomförts av Rise i samarbete med Wasa Kredit och Länsförsäkringar

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.