Regeringen föreslår miljonsatsning för kortare tillståndsprocesser

Juridik & Politik Tillståndsprocesserna måste bli enklare och effektivare. Det menar regeringen som föreslår en satsning på 123 miljoner kronor per år för att underlätta myndigheternas handläggning.

Regeringen föreslår miljonsatsning för kortare tillståndsprocesser
Foto: Regeringskansliet, Ninni Andersson/Adobe Stock

Långa och krångliga tillståndsprocesser pekas ofta ut som en bromskloss i klimatomställningen. Mot den bakgrunden tillsatte regeringen i mitten av juni en utredning om hur tillståndsprocesserna kan påskyndas.

Utredaren har fram till i mitten av december på sig att presentera sitt uppdrag. Men redan nu föreslår regeringen en satsning på 123 miljoner kronor per år mellan 2024 och 2026 i budgetpropositionen för 2024 för att korta ner tillståndsprocesserna.

”Berörda myndigheter får nu bättre förutsättningar”

Pengarna ska gå till att underlätta myndigheternas arbete med att handlägga tillståndsärenden.

– Många företag har lyft problemen med långa tillståndsprocesser. Berörda myndigheter får nu bättre förutsättningar att bidra till regeringens ambitioner när det gäller miljöprövningen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i en kommentar.

Enligt regeringens förslag ska länsstyrelserna få 100 miljoner kronor, Sveriges Domstolar 10 miljoner kronor och Naturvårdsverket 10 miljoner kronor per år.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.