WEF: Det var topparnas viktigaste klimatbudskap

World Economic Forum 2023 World Economic Forum i Davos har nått sitt slut. Från toppmötet deklarerade näringslivstoppar, klimataktivister och toppolitiker sina viktigaste budskap när det kommer till att hantera klimatkrisen. Miljö & Utveckling listar mötets viktigaste uttalanden.

WEF: Det var topparnas viktigaste klimatbudskap
World Economic Forum i Davos är avslutat.

Förra veckan träffades näringslivstoppar, politiker, klimataktivister, akademiker med flera på World Economic Forums årliga möte i schweiziska Davos. På konferensen diskuterades, enkelt förklarat, de problem som världen står inför med temat ”Samarbete i en fragmenterad värld”.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Över 27 000 registrerade sig för att delta i toppmötet, som avslutades på fredagen förra veckan. Men vem sa egentligen vad när det kommer till klimatkrisen, energiomställningen och förlusten av biologisk mångfald?

Här listar Miljö & Utveckling de viktigaste uttalandena.

Greta Thunberg, klimataktivist:

Under World Economic Forums avslutande dag demonstrerade klimataktivisten Greta Thunberg tillsammans med ett 30-tal andra aktivister. Tidigare år har hon deltagit inifrån mötet, men valde nu att framföra sina budskap utifrån.

–Vi är just nu i Davos där människorna som mest driver på förstörelsen av planeten, människorna som är själva kärnan i klimatkrisen, människorna som investerar i fossila bränslen etcetera, etcetera, är de människor som vi verkar lita på ska lösa våra problem.

– De har gång på gång bevisat att de inte prioriterar det. De prioriterar självgirighet, företagsgirighet och kortsiktiga ekonomiska vinster. De här människorna kommer att gå så långt de kan så länge de kan komma undan med det. De kommer att fortsätta att investera i fossila bränslen, de kommer att fortsätta slänga folk under bussen för egen vinning.

Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare:

– I dag tävlar producenter av fossila bränslen och deras möjliggörare fortfarande om att expandera produktionen, väl medvetna om att denna affärsmodell är oförenlig med mänsklig överlevnad.

– Kampen för att hålla 1,5C-gränsen vid liv kommer att vinnas eller förloras under detta decennium. Därför måste vi agera tillsammans för att minska utsläppsklyftan. Det betyder att gradvis fasa ut kol och växla upp den förnybara revolutionen, för att få slut på beroendet av fossila bränslen och att stoppa vårt självförstörande krig mot naturen.

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande:

I samband med World Economic Forum i Davos presenterade EU-kommissionens ordförande ett förslag för grön industrisatsning. Förslaget, som står på fyra ben; regelförenkling, mer statsstöd, utbildning och handel, syftar till att göra Europa till ett centralt centrum för ren teknik och industriell innovation för att uppnå 2050 års nettonollmål.

– Under de kommande årtiondena kommer vi att uppleva den största industriella omvandlingen i vår tid – kanske i alla tider. Och de som utvecklar och tillverkar den teknik som kommer att ligga till grund för morgondagens ekonomi kommer att ha den största konkurrensfördelen, sade Ursula von der Leyen vid World Economic Forum.

John Kerry, USA:s klimatsändebud:

– Jag är övertygad om att vi kommer att nå en koldioxidsnål ekonomi – vi kommer att nå dit för att vi måste. Däremot är jag inte övertygad om att vi kommer att komma dit i tid för att göra vad forskarna säger krävs, vilket är att undvika de värsta konsekvenserna av krisen. Och de värsta konsekvenserna kommer att påverka miljontals människor runt om i världen, i Afrika och andra platser. Av de 20 mest drabbade länderna i världen från klimatkrisen är 17 i Afrika.

– Så, hur kommer vi dit? Tja, läxan jag har lärt mig under de senaste åren är: pengar, pengar, pengar, pengar, pengar, pengar, pengar. 

Klaus Schwab, World Economic Forums grundare och verkställande ordförande:

I slutet av toppmötet presenterade World Economic Forum en plan på flera biljoner dollar för att bekämpa klimatförändringarna. Planen är ett gemensamt globalt initiaitv som World Economic Forum står bakom tillsammans med en rad stiftelser, företag och organisationer.

– Vi befinner oss vid en brytpunkt för att få planeten tillbaka på rätt spår. För att nå den hastighet och skala som krävs för att läka jordens system måste vi frigöra inte bara privat kapital och statliga medel, utan även filantropisektorn, säger Klaus Schwab.

Det nya globala initiativet kallas Giving to Amplify Earth Action, GAEA. Syftet är att locka till sig investeringar från den privata sektorn och regeringar.

GAEA:s mål är att få in tre biljoner dollar per år för att stödja insatser för att nå nettonollutsläpp, få till ett stopp på att natur går förlorad och återställa den biologiska mångfalden fram till 2050.

Johan Rockström, chef för tyska Potsdam Institute for Climate Impact Research:

– Vi tar kolossala risker för civilisationens framtid på jorden, vi nedgraderar de livsuppehållande systemen som vi alla är beroende av. Vi driver faktiskt hela jordsystemet till en punkt av destabilisering.

Olaf Scholz, Tysklands förbundskansler:

– Vårt mål om att uppnå koldioxidneutralitet till 2045 har fått ett ytterligare uppsving av Putins krig. Nu har vi ännu mer anledning att gå bort från fossila bränslen.

– I Tyskland arbetar vi med ett akut klimatåtgärdsprogram. De första stegen har redan tagits. Vi vill nästan tredubbla hastigheten genom att minska utsläppen till 2030 och generera 80 procent av vår el från förnybara källor. Samtidigt vill vi göra framsteg med att omvandla transport- och värmesektorerna samt arbetar för att utveckla en vätgasekonomi. Vi strävar efter att förbli ett industriland samtidigt som vi blir klimatneutrala.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.