Volvos Miljöpris 2023 går till forskning om Amazonas

Social hållbarhet Eduardo Brondizio har utsetts till mottagare av Volvos miljöpris 2023 för sin forskning om hållbarhet i Amazonas.

Volvos Miljöpris 2023 går till forskning om Amazonas
Amazonas består av både regnskog och städer.

Volvos miljöpris, som delas ut för 34 året, fokuserar i år på forskning om den Amazonas, dess värdefulla regnskogen i Amazonas och de utmaningar kring ekonomisk utveckling och urbanisering som skogen står inför.

Priset går till Eduardo Brondizio, som i över 30 år har dokumenterat och analyserat utvecklingen i Amazonas och forskat på frågor som markanvändning, avskogning, klimatförändringar och livsmedelsproduktion. Hans forskning understryker vikten av att lösa problem i både landsbygden och städerna i Amazonasregionen för att uppnå hållbarhet. Eduardo Brondizio är en brasilianskfödd antropologprofessor vid Indiana University, Bloomington, USA.

Amazonas, som inte enbart utgörs av orörda regnskogar, rymmer en urban befolkning och nästan 80 procent av Amazonasområdets 30 miljoner invånare bor i städer. Eduardo Brondizio poängterar att det är avgörande att fokusera på urbana utmaningar för att effektivt hantera regionens hållbarhetsfrågor.

– Amazonas har varit en del av den globala historien om ekonomisk handel och naturresurser i över 400 år, och den historien finns fortfarande kvar. När vi pratar om Amazonas i dag, tenderar vi att tänka på de senaste decennierna, med debatten om avskogning. Men här finns också en lång historia där människor har utvecklat intensiva produktionssystem i skogen utan att förstöra den, säger Eduardo Brondizio i en kommentar.

Viktig social dimension

För att säkerställa en hållbar framtid i Amazonasregionen krävs enligt Eduardo Brondizio inte enbart diskussion om klimatsäkerhet och biologisk mångfald, utan också förbättring av de sociala förhållandena och införandet av inkluderande utvecklingsmetoder.

Eduardo Brondizio har enligt juryn bakom Volvos miljöpris aktivt bidragit till policyutvecklingen genom sitt engagemang inom Millennium Ecosystem Assessment och Intergovernmental Science-policy platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES).

Volvos Miljöpris är en av de mest prestigefyllda utmärkelserna inom miljöområdet och kommer att överlämnas den 22 november i Göteborg under en direktsänd prisceremoni och ett seminarium.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.