Återtillverkning minskar industrins behov av nya råmaterial, vilket kan ge sänkta kostnader och attrahera nya miljömedvetna kunder som ökar försäljningen. Men för att göra återtillverkningen lönsam krävs rätt strategier.
Verktyg: Så kan återtillverkningen bli lönsam
Cirkulär Ekonomi Återtillverkning handlar om att rusta upp uttjänta produkter till nyskick och sälja dem igen. Något som skulle kunna minska industrins miljöpåverkan kraftigt. För att återtillverkning ska bli lönsam krävs dock genomtänkta och smarta processer. Nu kommer en ny avhandling med flera värdefulla tips.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Återtillverkning innebär att uttjänta produkter rustas upp och återställs till nyskick, både vad gäller funktion och utseende. Detta skiljer sig från traditionell reparation genom att återtillverkning är en industriell process med en tydlig arbetsgång, liknande nytillverkning.
Nu har Johan Vogt Duberg i en avhandling vid Linköpings universitet tagit fram ett ramverk som beskriver hur företag kan ta sig an återtillverkning och bedöma sin ekonomiska nytta.
– För att lyckas behöver man verkligen satsa på återtillverkning. Ett företag kan ju inte börja från en dag till en annan. Det tar kraft och tid.
I avhandlingen konstaterar Johan Vogt Duberg det finns flera bitar som måste komma på plats för att återtillverkning ska bli lönsam. Bland annat måste återtillverkningen ha en industriell skala och ett kontinuerligt inflöde av uttjänta produkter. För att upprätthålla en effektiv process krävs också någon typ av system som pant, återköp eller leasing för att få förutsägbarhet i inflödet. Flexiblitet är också viktigt enligt Johan Vogt Duberg. Varje uttjänt produkt är unik vilket kräver en flexibel återtillverkningsprocess.
Johan Vogt Duberg tycker att det finns mycket som talar för att den svenska industrin har mycket att vinna på återtillverkning. Bland annat pekar han på ökad miljömedvetenhet och på kommande EU-regelverk.
Fakta:
Tips för lönsam återtillverkning
Centraliserad återtillverkning
Centralisera återtillverkningen inom företaget för att minska antalet mellanhänder och utnyttja stordriftsfördelar, vilket leder till lägre kostnader och högre effektivitet
Affärsmodellsfokus
Integrera återtillverkningen i företagets affärsmodell för att säkerställa att återtillverkningssystemet stödjer den övergripande affärsstrategin och ökar lönsamheten både för företaget och för kunden.
Utvärdera ekonomin
Använd systematiska ekonomiska utvärderingsmetoder för att bedöma kostnader och fördelar med olika återtillverkningsscenarier. Detta kan innefatta att skapa kostnadsöversikter, modifiera kostnadsdrivare och kombinera scenarier för att uppnå synergie.
Scenariobaserad analys
Utveckla och analysera olika återtillverkningsscenarier för att förstå under vilka förhållanden som återtillverkning är mest lönsam. Detta kan inkludera centraliserade och decentraliserade modeller beroende på riskmedvetenhet, samarbete mellan aktörer och tillverkningsvolymer.
Iterativ process
Tillämpa en iterativ process för ekonomisk utvärdering för att kontinuerligt förbättra återtillverkningsmodellen och säkerställa att den är ekonomiskt hållbar innan den implementeras i praktiken. Detta minskar risken för att resurser slösas bort på olönsamma projekt.
Femstegsansatsen 5Afir
– Följ den strukturerade femstegsansats 5Afir för att guida företaget genom processen att initiera lönsam återtillverkning. Denna metod säkerställer att alla viktiga aspekter beaktas och optimeras för maximal lönsamhet.
Källa: Remanufacturing Initiation for Original Equipment Manufacturers