Uddeholm kombinerar ledningssystem med punktinsatser

Att omsätta sitt miljöledningssystem i konkreta miljöåtgärder är inte alltid det lättaste. Men på Uddeholm Tooling har man lyckats. Där har miljömålen lett fram till tydliga miljöförbättringar och sänkta kostnader.

Miljöledningssystem kan både bidra till att minska miljöpåverkan och minska kostnaderna. Det är Uddeholm Tooling ett bevis på.

När nya miljöbalken trädde i kraft 1999 behövde Uddeholm Tooling söka nytt miljötillstånd. Det gamla var från 1975 så förändringarna blev många och de nya kraven upplevdes som betydligt hårdare. Bland de hårdare kraven fanns utsläppsnivåer till vatten och luft samt bullernivåer.

Uddeholm Tooling ingår sedan 1991 i den Österrikiska koncernen Böhler-Uddeholm. De ställde tidigt krav på att all verksamheter skulle certifieras enligt ISO 14 001. Det kravet plus krav från kunderna har drivit fram ett allt intensivare miljöarbete.

– Vi startade arbetet med att införa miljöledningssystemet för tre år sedan men egentligen har vi arbetat intensivt i två år, berättar Cecilia Johnsson, miljöchef på Uddeholm Tooling.

En orsak till varför Uddeholm Tooling har lyckats få sitt ledningssystem så levande är att företagsledningen har engagerat sig i arbetet.

– Jag tror att ledningen engagemang är A och O om man vill åstadkomma en verklig förändring, säger Bengt Nilsson, vd för Uddeholm Tooling. Det räcker inte med att ha en duktig miljöchef utan linjechefer måste också ta ansvar för att driva på miljöarbetet.

Han menar att ledningen visar sitt verkliga engagemang genom vad man gör och inte vad man säger. Det gäller att använda de instrument som finns för kommunikation med de anställda, och att visa med sina prioriteringar, exempelvis hur man använder tiden i ledningsgruppsmöten, att man värdesätter miljöarbetet.

På Uddeholm Tooling har man lyckats tydliggöra miljöarbetet genom att använda sig av miljömålen i ledningssystemet. Konkret har man först genomfört en miljöutredning som lett fram till ett antal miljöaspekter i verksamheten. De aspekterna har man sedan värderat utifrån ett antal kriterier och sedan poängsatt. De aspekter som fått högst poäng kallas betydande miljöaspekter och blir då miljömål. De andra miljöaspekterna sätts under övervakning så att man med rutiner kan styra utvecklingen så att deras miljöpåverkan inte blir större.

Cecilia Johnsson menar att arbetet med miljöledningssystemet har gett dem stora vinster.

– En viktig vinst är att vi systematiskt har bygga upp rutiner för miljöarbetet och för hur det ständigt ska förbättras, konstaterar hon. En annan är att vi har ökat miljökompetensen inom produktionen genom att alla har fått en grundläggande miljöutbildning. Dessutom har ett antal nyckelpersoner fått en fördjupad miljöutbildning.

En annan positiv följd är att nödlägesberedskapen har blivit stärkt. Numera finns det nödlägesombud på varje avdelning och en gång i kvartalet gör man en rond för att förebygga risken för miljöpåverkan om en olycka sker.

– Ytterligare en fördel som vi fått med miljöledningssystemet är de interna miljörevisionerna som leder fram till nyttiga avvikelserapporter, berättar Cecilia Johnsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.