Tvångsarbete bakom italienska viner på Systembolaget

Social hållbarhet Tvångsarbete, fattigdomslöner och skadliga arbetsförhållanden råder för många arbetare i den italienska vinindustrin. Det visar en ny rapport från Oxfam. Nu inför Systembolaget en ny märkning med fokus på hållbarhet.

Tvångsarbete bakom italienska viner på Systembolaget
Vingård i Toscana. Foto: StockAdobe

I undersökningen som är gjord av Oxfam på uppdrag av Systembolaget har närmare 100 personer intervjuats om sina arbetsvillkor och rättigheter. Arbetarna som till stor del kommer från Östeuropa och Afrika, jobbar på vingårdar i Toscana, Piemonte, Apulien och Sicilien, som alla levererar vin till Systembolaget.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Usla arbetsvillkor vanligt förekommande

I alla fyra regioner förekommer låga löner, likaså övertid som i regel inte ersätts. Det betyder att de allra flesta av både italienska arbetare och migrantarbetare kan med sin lön inte täcka grundläggande behov.

Många av arbetarna saknar skriftliga arbetskontrakt och står utan arbetsrättsligt skydd. Enligt rapporten råder det också brist på kunskap om möjligheten att gå med i en fackförening.

Arbetarna utsätts även för en rad hälso- och säkerhetsrisker, så som muskel- och skelettsjukdomar, utmattning och giftiga ångor. Många av arbetarna som intervjuades uppgav till Oxfam att de saknar skyddsutrustning.

”Sätter sina liv på spel för vår vinkonsumtion”

Undersökningen har gjorts på uppdrag av Systembolaget för att se hur den sociala hållbarheten ser ut i en del av deras leverantörsled.

– Rapporten visar på otroligt allvarliga risker i leverantörsled och kränkningar av mänskliga rättigheter. Men den visar också på att det är ett globalt problem som inte bara finns i Italien. I rapporten finns även en mängd förslag på hur vi kan förbättra vårt hållbarhetsarbete, säger Hanna Helgesdotter, Hållbarhetsansvarig för inköp på Systembolaget.

Hur har ni gått vidare med det här?

– Vi har tagit fram en åtgärdsplan utifrån det som nämns i rapporten. Det viktiga som vi ser är att i behöver väva samman hållbarhetsarbetet, mänskliga rättigheter och inköpsprocessen. För det har vi tagit fram ett ramverk som våra inköpare kan använda sig av, berättar Hanna Helgesdotter.

Fler företag kan göra mer för mänskliga rättigheter

Oxfam menar att företag kan göra mer för att se över den sociala hållbarheten i sina leverantörsled men de vänder sig även till politikerna med krav på nya lagar.

– Förändring krävs även på politisk nivå: Sveriges regering måste visa ledarskap och agera för en bindande lagstiftning som kräver att svenska och europeiska företag respekterar mänskliga rättigheter i sina leverantörskedjor”, säger Suzanne Standfast.

Även konsumenter har en betydelsefull roll enligt Oxfam. Till exempel kan konsumenter informera sig om produktionsförhållanden och sätta press på företag genom att ställa frågor eller efterfråga varor som produceras under rättvisa förhållanden, utan lidande eller fattigdom.

Systembolaget inför ny märkning

För att underlätta för konsumenterna kommer Systembolaget från och med årsskiftet att införa en ny hållbarhetsmärkning på hyllorna.

– Vi har identifierat att konsumentar har väldigt svårt att kontrollera hållbarheten. Därför kommer vi i början av nästa år att lansera en hållbarhetsmärkning i våra butiker, som heter hållbara val, berättar Hanna Helgesdotter.

Fyra kriterier ska uppfyllas

För att ett exempelvis en flaska vin ska kvalificera sig för ”Hållbart val” behöver fyra kriterier vara uppfyllda inom spårbarhet, socialt ansvarstagande, miljö och förpackning.

Du kan här läsa mer om Systembolagets kriterier och märkningen ”Hållbart val”.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.