Regeringen vill se obligatoriska hållbarhetskrav vid upphandling

Upphandling Regeringen har presenterat ett förslag som innebär att hållbarhetskrav måste ställas vid offentlig upphandling, om det är relevant. Idag finns bara rekommendationer.

Regeringen vill se obligatoriska hållbarhetskrav vid upphandling
Djuromsorg ingår i hållbarhetskrav vid offentlig upphandling framöver. Foto: StockAdobe

Den som vill sälja varor eller tjänster till stat, kommun eller region kommer i framtiden att vara tvungen att uppfylla vissa hållbarhetskrav. Åtminstone om regeringens förslag, som nu ska ut på remiss, går igenom.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Hållbarhet är en viktig framgångsfaktor som prioriteras allt högre. Det påverkar hur företag tillverkar produkter men också vilka inköp de gör. Det är viktigt att stat, kommuner och regioner visar vägen och går i täten, sade civilminister Lena Micko vid en presskonferens.

Hållbarhetskrav vid upphandling ska gälla hela kedjan

Kraven är alltså tänkta att gälla inte bara den verksamhet som upphandlas, utan också dess underleverantörer. Hållbarhetskraven omfattar inte bara miljö- eller klimatfrågor, utan också djurhälsa, människors hälsa och sociala aspekter.

– Offentlig upphandling ska aldrig bidra till att dumpa villkoren på svensk arbetsmarknad, sade Lena Micko.

Bör blir skall

Tidigare har det funnits rekommendationer om att ta med hållbarhet i de upphandlingar där det är relevant. Men nu ska det alltså bli ett skall-krav, om regeringen får igenom förslaget. Nytt är också att klimat, människors hälsa och djuromsorg ska tas med om det är relevant. Även biträdande finansminister Åsa Lindhagen deltog i presskonferensen:

– Det känns oerhört positivt att ta det här steget och vässa den offentliga upphandlingen. Detta är en reform som visar att om man vill göra affärer med stat, kommun och regioner i framtiden så måste man vässa sitt klimatarbete, sade hon.

Lagändring redan nästa sommar

Enligt förslaget ska myndigheterna ta fram riktlinjer för hur verksamheten ska kunna genomföra lagändringen. Remissen ska vara besvarad senast 31 januari 2022 och regeringen hoppas att lagändringarna ska träda ikraft 1 juli 2022.

Peter Nohrstedt, hållbarhetschef Adda inköpscentral, tycker att förslaget är bra.

– Jag har inte allt detaljer, men det här är något som vi har sett fram emot länge. Bör-regeln har varit ganska tandlös. Det är inte så att offentlig sektor låtit bli att ställa hållbarhetskrav, men nu blir det ännu tydligare. Jag tycker att det är positivt att detta blir en skydlighet och inget man kan välja bort.

Hur se du på att kravet även ska omfatta leveranskedjan?

– Vi har jobbat länge med att säkerställa hållbara leveranskedjor genom villkor i avtal  och genom uppföljning under avtalstiden, så för oss är det lite ”business as usual”.

Tror du att det kommer att kunna finnas riktlinjer på plats till sommaren nästa år?

– Det hade varit tufft om ingen hade jobbat med det förut, men vi och många upphandlande myndigheter med oss har jobbat med det här sedan länge. Det som är oklart är uppföljningen av arbetsrättsliga villkor. Hur följer man upp lön, semester och arbetstid inom ramen för GDPR- reglerna?

Åsa Edman är jurist på Adda. Hon håller med Peter Nohrstedt om att lagförslaget är positivt. Däremot är hon tveksam till om det går att hinna klart redan till nästa sommar.

– Tidsramen blir en utmaning. Vi behöver nämligen ytterligare stöd från Upphandlingsmyndigheten med uppdaterade miljökrav men också nya inom områden där sådana saknas. Det blir inget starkt styrmedel om alla upphandlande myndigheter knackar fram egna, säger hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste